Met een kamikazetactiek naar wereldtitel op de 800 meter

Voor sprinters is 10 seconden een magische barrière, voor David Rudisha 100 seconden. Hij heeft zich voorgenomen de 800 meter als eerste atleet binnen dat tijdsbestek te volbrengen.

MARK VAN DRIEL

DAEGU - Rudisha mag ervan dromen. De 21-jarige Keniaan voegde gisteren in Daegu de wereldtitel toe aan zijn imposante erelijst. Hij is al twee jaar ongeslagen. Vorig jaar verbeterde hij het wereldrecord van de Keniaanse Deen Wilson Kipketer (uit 1997) binnen een week tweemaal: tot 1.41,01. In zijn gedachten is dat 101,01 seconden.

Rudisha is zo sterk dat hij eigenlijk geen tegenstanders nodig heeft. Sinds hij twee jaar geleden bij de WK in Berlijn in de halve finales werd uitgeschakeld door een tactische vergissing, benadert hij de 800 meter als een lange solo. Hij neemt na de start met reuzenpassen de koppositie in en staat die vervolgens niet meer af.

Dat lijkt simpel, maar is verre van eenvoudig. De 800 meter staat bekend als de meest tactische van alle loopnummers, juist omdat vrijwel niemand de snelheid en het uithoudingsvermogen bezit om twee rondjes alleen op kop te lopen. Het is een spel van versnelling en vertraging, van geduw en getrek, van positie kiezen en verliezen, van zoeken naar schaarse ruimte om de ideale passen te kunnen maken.

Het is, om kort te gaan, ruim 100 seconden samengebalde nervositeit.

Rudisha moet daar niets van hebben. Hij benadert de 800 meter als een lange sprint. Hij loopt gewoon twee keer een 400 meter, alsof fysieke wetten niet op hem van toepassing zijn.

Weinig andere atleten hebben die potentiële kamikazetactiek zo consequent toegepast. Drievoudig wereldkampioen Kipketer kon het, net als tweevoudig wereldkampioen Billy Konchellah. Die voormalige atleet behoort net als Rudisha tot de Masaï-stam en is een van de grote voorbeelden van de jonge wereldkampioen.

Het tweede voorbeeld is zijn vader Daniel Rudisha. Die deed in 1968 als eerste Masaï namens Kenia mee aan de Olympische Spelen. Hij veroverde zilver op de 4x400 meter.

Rudisha onderkent de risico's van 800 meter kopwerk. Het is niet eenvoudig, vindt hij. Zeker niet als het in kort tijdbestek driemaal moet gebeuren, zoals bij de WK.

Het voordeel is dat hij zijn eigen ritme kan kiezen en met zijn lange passen niet in het gedrang komt. Hij riskeert geen valpartijen. Maar de keerzijde is dat hij nooit zeker weet of hij sterk genoeg is om zijn rivalen voor te blijven. Het kost minder energie om achter een ander aan te lopen. Alleen omdat hij veel sneller is dan alle anderen, kan hij wegkomen met 800 meter kopwerk. Hij heeft 1,5 à 2 seconden speelruimte.

Maar zelfs die wetenschap maakt de solo een riskante onderneming, meent Rudisha. Hij neemt immers de verantwoordelijkheid op zich. Iedereen kent zijn strategie, alle anderen kunnen hun race op hem afstemmen, in de hoop dat ze hem in de eindsprint kunnen verslaan.

Het lastigst is misschien wel dat hij geen ogen in zijn rug heeft. Tussen 200 en 600 meter probeert hij zijn krachten doorgaans wat te sparen. Dat stelt zijn concurrenten in staat dichterbij te komen, of zelfs een poging te wagen hem voorbij te gaan. Zodra hij ze voelt komen, of hoort ademen, moet hij zijn tempo iets verhogen.

Alleen als dat lukt, kan hij zijn ideale lijn naar de finish blijven volgen. Alertheid is dus steeds geboden, al had hij bij de WK een perfecte bondgenoot in de twee kolossale televisieschermen in het stadion. Hij gebruikte ze als achteruitkijkspiegels. 'Ik heb mijn ogen er geen moment van afgehouden', bekende hij. Hij won in 1.43,91.

Hoe lang Rudisha doorgaat met zijn majestueuze solo's weet hij nog niet. Hij beseft dat het lichaam niet altijd kan opbrengen wat de geest heeft uitgedacht. Hij hoopt volgend jaar in Londen de olympische titel te veroveren en in 2013 zijn wereldtitel te prolongeren. Hoe dat zal gaan, doet er minder toe. 'Ik kan op elke manier lopen.'

Ook de grens van 100 seconden benadert hij praktisch. Bij zijn poging die barrière te doorbreken, zal hij zich een flink deel van de race verschuilen achter een gangmaker: 400 tot 600 meter. Dan kan hij daarna ook eens onbekommerd naar de eindstreep sprinten.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden