NieuwsKilimanjaro

Met een kabelbaan naar de top van de Kilimanjaro: als het aan Tanzania ligt kan het binnenkort al

Jaarlijks beklimmen tienduizenden toeristen de Kilimanjaro, die de nomadische Maasai in hun taal het ‘Huis van God’ noemen. Als het aan het ministerie van Toerisme in Tanzania ligt, gaat dat in de nabije toekomst met behulp van een kabelbaan. Maar lokale dragers en gidsen zijn bang dat er voor hen minder werk overblijft als toeristen niet langer de hele route te voet afleggen.

Mark Schenkel
De berg Kilimanjaro in Tanzania. Beeld Foto Reuters
De berg Kilimanjaro in Tanzania.Beeld Foto Reuters

De witte top van de Kilimanjaro spreekt al eeuwen tot de verbeelding van buitenstaanders. In zijn korte verhaal The Snows of Kilimanjaro uit 1936 noemt Ernest Hemingway de gletsjers op Afrika’s hoogste berg ‘uitgestrekt als de wereld’ en ‘ongelooflijk wit in de zon’. De berg dankt zijn naam aan 19de-eeuwse ontdekkingsreizigers, die zich baseerden op verbasterde uitdrukkingen uit lokale talen waarvan de betekenis niet duidelijk is. In 1889 bereikte de Duitse geograaf Hans Meyer in gezelschap van de Oostenrijkse gymleraar Ludwig Purtscheller als eerste Europeaan het hoogste punt, een plek die Meyer uit eerbied voor zijn Duitse keizer omdoopte tot Kaiser-Wilhelm-Spitze. Hij schreef over zijn expeditie ook een boek, Ostafrikanische Gletscherfahrten.

In 1961, bij Tanzania’s onafhankelijkheid, liet president Julius Nyerere symbolisch een fakkel plaatsen op de top, die hij hernoemde tot Uhuru Peak – uhuru is Swahili voor ‘vrijheid’. Op die Uhuru Peak poseren elk jaar zo’n 50 duizend toeristen naast een houten bord met de woorden ‘gefeliciteerd’ en ‘Afrika’s hoogte punt’, op 5.895 meter boven zeeniveau.

Hoogteziekte

Een kabelbaan moet meer bezoekers in staat stellen om te genieten van het uitzicht. Althans, de kabelbaan kan naar een plateau gaan op 4.000 meter hoogte, zei hoofdopzichter Betty Looibok van het Kilimanjaro National Park tegen de krant The EastAfrican. ‘De kabelbaan is voor lichamelijk beperkte mensen, voor kinderen en oude toeristen die de ‘sensatie’ willen beleven van de Kilimanjaro zonder noodzakelijkerwijs de top te hoeven halen.’

Echte klimmers zullen toch wel de dagenlange voettocht helemaal omhoog blijven ondernemen, waardoor er per saldo juist meer bezoekers en dus meer inkomsten komen, is de redenering. Tanzania laat nu een haalbaarheidsstudie en een milieueffectbeoordeling uitvoeren voor de kabelbaan, waarbij ook rekening wordt gehouden met het verschijnsel van hoogteziekte.

Gidsen en dragers voorzien niettemin een daling van hun inkomsten. Zij vrezen dat toeristen die naar de top gaan toch een deel van de route zullen afleggen met de kabelbaan, en dus minder tijd zullen doorbrengen op de berg. Edson Mpemba, van een organisatie van dragers: ‘De kabelbaan zal de levens en toekomst ruïneren van de meerderheid van lokale mensen die voor hun kostwinning afhankelijk zijn van de berg.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden