Met een gerust hart de auto uitlenen

Geld

Particulieren verhuren steeds meer huizen, auto's en spullen aan anderen. Maar wat als een huurder de auto in de prak rijdt? Voor zulke gevallen komen steeds meer verzekeringen.

Beeld PetervanHugten

De traditionele particuliere schadeverzekeringen houden nauwelijks rekening met deelconstructies. Ze gaan uit van bezit, niet van gebruik. Zo kennen veel aansprakelijkheidsverzekeringen de zogeheten opzichtclausule: de hogedrukspuit van de overburen valt niet onder de dekking. Ander nadeel van de WA-verzekering is dat de dekking beperkt is. Diefstal en verlies zijn uitgesloten.

Auto- en inboedelverzekeringen zijn evenmin ontwikkeld om delen te bevorderen. Sterker nog: ze sluiten verhuur en alles dat riekt naar commerciële activiteiten meestal uit. Je autoverzekering keert niet uit als een ander schade veroorzaakt met je auto. Verhuur van de woning wordt door verzekeraars vaak gezien als een zakelijke activiteit. Op die grond is de eventuele schade niet gedekt.

Deelplatforms hebben daarom allerlei verzekeringen en garanties in het leven geroepen. Zo willen ze de drempel je huis of auto te verhuren verlagen. Verzekeraars zien bovendien een nieuwe markt ontstaan. Diverse verzekeraars hebben al aanvullende verzekeringen op de markt gebracht of zijn dat van plan.

Centraal Beheer is de naam die het meeste opduikt. Deze verzekeraar heeft samen met enkele grote auto- en spullendeelplatforms speciale tijdelijke verzekeringen ontwikkeld. 'Dit sluit aan bij onze coöperatieve wortels', aldus een woordvoerder. 'Verzekeren is het delen van risico's.'

Auto's

Bij het uitlenen van je auto was het probleem altijd dat je neef in een keer je opgebouwde no-claim aan gort kon rijden. Snappcar en MyWheels, de twee grootste autodeelplatforms, hebben daarom een standaardverzekering ingebouwd.

Zodra je auto via zo'n platform is verhuurd, valt de wagen onder een all-riskverzekering van Centraal Beheer. Vanaf het moment dat de huurder achter het stuur kruipt, gaat die verzekering in. Je bent dan eveneens verzekerd tegen de gevolgen van diefstal en vernieling. Er is ook een inzittendenverzekering. De deelplatforms hebben verder een overeenkomst met een pechhulpdienst.

Bij Snappcar gaat een deel van de bemiddelingsbeloning (10 euro per dag) naar de verzekeraar. MyWheels heeft die vergoeding (2,50 euro per dag) en de verzekeringspremie (12,5 procent van het huurbedrag) losgeknipt. Bij MyWheels is het eigen risico, dat wordt verhaald op de huurder, 250 euro. Bij Snappcar het dubbele. MyWheel laat weten dat huurders worden gescreend om de kans op schade te verminderen. Het deelplatform maakt gebruik van RentalCheck, de zwarte lijst van auto- en gereedschapsverhuurders.

Spullen

Peerby, de bekendste deelsite voor boormachines, ladders en andere spullen, heeft begin dit jaar samen met Centraal Beheer een geleende spullengarantie gelanceerd. Deze garantie is optioneel en uitgebreider dan een aansprakelijkheidsverzekering: verlies en diefstal zijn ook gedekt en er is geen eigen risico. De Peerby Garantie is nog in de testfase.

Volgens de verzekeraar is het voordeel dat precies duidelijk is wat wel en niet is verzekerd, terwijl je als uitlener anders niet weet wat voor verzekering de lener heeft.

De verzekering is niet alleen geruststellend voor de uitlener, maar ook voor de lener. 'Een meisje dat een GoPro-camera wilde lenen voor de wintersport durfde dat alleen in combinatie met deze garantie. Ze hoefde zich geen zorgen te maken over eventuele schade aan de camera', zegt Hugo van der Spek van Peerby.

De premie is afhankelijk van de waarde van het geleende object en bedraagt een tot enkele euro's per dag. De lener betaalt dit bedrag. Zowel de uitlener als de lener kan aangeven dat deze verzekering moet worden afgesloten. Peerby rekent geen kosten voor de bemiddeling. Wel gaat een deel van de premie naar de deelsite.

Huizen

Speciale polissen voor huiseigenaren die bijvoorbeeld via Airbnb hun woning of een kamer verhuren, zijn er nog niet. Wel bieden sommige verzekeraars aan de inboedelverzekering uit te breiden zodat die ook geldt bij verhuur. Voorwaarde is doorgaans dat de woning minder dan twee maanden per jaar wordt verhuurd. Nationale-Nederlanden en ASR hebben bijvoorbeeld al zo'n module. Onder meer Centraal Beheer en Aegon onderzoeken de mogelijkheden.

Dat wil niet zeggen dat verhuurders via Airbnb alle risico's lopen. Het deelplatform werkt met een woongarantie. Die dekt schade veroorzaakt door de huurders tot acht ton. Ook diefstal valt onder deze garantie, maar je moet geen dure sieraden of contant geld laten slingeren. Die vallen niet onder de garantie, die nadrukkelijk geen verzekering wordt genoemd. Ook uitgesloten: huisdieren. Dus geef de huurder duidelijke instructies over de papegaai.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.