Column

'Met een fractie van de Brabantse wiet komt Groningen weer boven Jan'

De honderden miljoenen die in Brabant met de wietteelt worden verdiend, komen overeen met het bedrag dat de overheid aan herstelwerkzaamheden in Groningen moet pompen, schrijft Max Pam. 'De oplossing dringt zichals het ware vanzelf op: laat Groningen meeprofiteren van de lucratieve handel in wiet en andere drugs.'

Beeld anp

Sommige problemen lijken onoplosbaar, maar soms gebeurt het dat de oplossing voor het grijpen ligt als je er op een andere manier naar kijkt. Out of the box denken, heet dat tegenwoordig. Einstein was er een meester in en veel goeroes zijn sindsdien in zijn voetsporen getreden.

Zelf had ik zo'n verlicht moment van out of the box denken, toen ik deze zaterdag NRC Weekend tot mij nam. Op de pagina's 4 en 5 werd een ogenschijnlijk onoplosbaar probleem aangesneden, terwijl die op de pagina's 16 en 17 in één klap werd opgelost. Probleem en oplossing waren onafhankelijk van elkaar gepresenteerd, maar wie zichzelf een onbevangen blik gunde zal de onderlinge samenhang hebben opgemerkt.

Aardbevingen
Op 4 en 5 werd het probleem van de gaswinning in Groningen besproken. Vanwege de aardbevingen zou men helemaal met boren moeten stoppen, maar dat is een kolossale aanslag op de schatkist die men in deze tijden van crisis niet kan lijden. In het stuk wordt Diederik Samson aldus geciteerd: 'Wij hebben een alternatief voor aardgas nodig. Nu.' De wanhopige urgentie zit hem in het woordje 'nu'. Die heeft zijn echo's in de rode jaren van weleer, toen je op spandoeken kon lezen: 'Hogere lonen, lagere prijzen. Nu!' Of: 'Werk voor allen. Nu!'

Nu! Of ik bega een ongeluk!

Jaren lang is de PvdA van Diederik Samsom niet alleen in het Noorden een machtige partij geweest, maar ook in Den Haag, dus je vraagt je af of ze met dat 'Nu!' niet twintig jaar eerder hadden kunnen komen. Toch is Groningen nog altijd niet verloren, tenminste als politici bereid zijn out of the box te denken.

Bloeiende economie
In een adembenemend stuk van Marcel Haenen wordt op pagina 16 en 17 de toestand geschetst in een andere Nederlandse provincie. Dankzij de wietteelt groeit en bloeit de economie van Brabant en omstreken. Volgens de universiteit van Tilburg wordt jaarlijks in Brabant tussen de 728 en 884 miljoen euro aan wiet omgezet. Het meeste daarvan is pure winst, want dat verdwijnt in de export. Of zoals de burgemeester van Tilburg het zo treffend opmerkt: 'Het gaat om zulke hoeveelheden dat anders iedere Tilburger zich de hele dag suf zou moeten blowen om het op te krijgen.'

De honderden miljoenen die in Brabant worden verdiend, komen zo om en nabij overeen met het bedrag dat de overheid aan herstelwerkzaamheden in Groningen moet pompen. De oplossing dringt zich - nu! - als het ware vanzelf op: laat Groningen meeprofiteren van de lucratieve handel in wiet en andere drugs.

Familie Smit demonstreert voor hun huis in het dorp Loppersum tijdens het bezoek van minister Kamp. Het dorp werd in de nacht getroffen door een nieuwe aardbeving. Het epicentrum was in Garrelsweer in de gemeente Loppersum. Beeld anp
 
In het stuk wordt Diederik Samson aldus geciteerd: 'Wij hebben een alternatief voor aardgas nodig. Nu.'

De enorme voordelen van dit plan springen in het oog. Net als Brabanders houden Groningers van hard werken. Dat moet ook wel, want het is vroeg opstaan in de wietteelt. Het vervoer van de hennepplanten pleegt namelijk om 6.45 uur in de ochtend te gebeuren, aangezien de politie om die tijd wisselt van de wacht en dan even geen tijd heeft.

Werkloosheidsprobleem
Ook wordt door de wietteelt zonder pardon met het werkloosheidsprobleem afgerekend. Zo zijn in Tilburg dagelijks ongeveer 1.900 mensen bezig met het produceren van wiet. Daar zijn de knippers, die planten aftoppen, nog niet bijgerekend. De knippers zijn veelal (huis)vrouwen, in groten getale ingezet wanneer de ladingen binnenkomen. Ongeveer zoals de Britse vrouwen, die tijdens de wereldoorlogen de fabrieken draaiende hielden.

En dan gaat het alleen nog maar om Tilburg. Wie bedenkt dat het epicentrum van de wietteelt vooral in Eindhoven ligt, beseft tegelijkertijd welke aantrekkelijke perspectieven er lonken voor de werkgelegenheid. Daar kan zelfs de fabricage van tienduizend JSF-straaljagers niet tegenop! Groningen, waar je genoeg land en boerenschuren hebt, hoeft maar een fractie van de Brabantse wietteelt over te nemen, om weer helemaal boven jan te komen.

Onderwereld
Dankzij de wietteelt is ook de saamhorigheid in Brabant groot. Dat het zover heeft kunnen komen, is slechts mogelijk omdat in Brabant het samensmelten van de boven- en de onderwereld, van wit en zwart geld, al decennia aan de gang is. Keurige mannen in pakken, rijdend in leaseauto's, werken samen met Marokkanen in appartementjes, waar moeder de vrouw 's avonds nog even de planten komt aftoppen - dit alles zéér ten faveure van de multiculturele samenleving.

Er is in het verleden wel eens neergekeken op de Generaliteitslanden beneden de Moerdijk, maar mij lijkt dat ze in Groningen nog veel kunnen leren van Brabant.

Jacques Brel kwinkeleerde over het Vlaanderenland, maar Bob Dylan dacht aan Brabant toen hij zong: 'Everybody must get stoned!'

Max Pam is columnist voor de Volkskrant.

 
Er is in het verleden wel eens neergekeken op de Generaliteitslanden beneden de Moerdijk, maar mij lijkt dat ze in Groningen nog veel kunnen leren van Brabant.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden