Met een Fiat Panda lach je niet iedereen uit

Bijna 95 procent van de Nederlandse particulieren heeft een verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid (WA). Deze zeer populaire verzekering dekt de schade die ontstaat wanneer bijvoorbeeld de kinderen per ongeluk expres een voetbal door de ruit van de buren schieten....

Voor autobezitters is de WA-verzekering zelfs wettelijk verplicht. Toch rijden heel wat mensen in een onverzekerde auto rond. Als een automobilist door schuld iemand anders aanrijdt en letsel toebrengt, draait hij op voor de schade. Meestal kan het slachtoffer rechtstreeks een beroep doen op de verzekeringsmaatschappij.

Artikel 31 van de Wegenverkeerswet biedt zelfs extra bescherming van niet-gemotoriseerd verkeer tegenover automobilisten. Als een auto een fietser aanrijdt, gaat de rechter ervan uit dat de automobilist de boosdoener is, tenzij hij kan bewijzen dat dit niet het geval is. Mede-passagiers van de automobilist genieten deze bescherming uiteraard niet. Zij worden gelijkgesteld aan de bestuurder.

Op Koninginnedag reed een onverschrokken bestuurder van een Fiat dwars door het overvolle centrum van Amsterdam. Hij slingerde zich behoedzaam langs saté-kramen, biertenten en kebab-verkopers. Bij de oranje uitgedoste feestgangers oogstte de automobilist slechts hoon.

Op de Spuistraat kon een uitgelaten voorbijganger het niet laten op zijn motorkap te klimmen. De bestuurder gaf gas en maakte vervolgens een scherpe draai naar rechts. De feestganger viel van de motorkap en werd met de rechterwielen overreden. Hij belandde met ernstige verwondingen in het ziekenhuis. De kosten werden vergoed door het Ziekenfonds Amsterdam en Omstreken dat echter de automobilist aansprakelijk stelde.

De automobilist noch zijn verzekeraar Goudse Verzekeringen waren van plan te betalen. Voor de rechtbank in Amsterdam voerde de verzekeraar aan dat de feestvierder op de auto als een passagier moest worden beschouwd, omdat hij vrijwillig op de auto was gaan zitten terwijl de Fiat in beweging was.

De rechtbank wees dit beroep echter af. Zij zag niet dat de bestuurder en de feestganger 'de wil hadden het verhoogde risico van het gebruik van de Fiat te doen aanvaarden'.

Mogelijke eigen schuld van de feestganger, die immers zelf op de auto was gesprongen, werd door de rechtbank afgewezen. 'Die zinkt gezien de omstandigheden - het was Koninginnedag - in het niet bij de bestuurder die door een dichte massa probeerde heen te rijden en nadat de man op zijn motorkap had plaatsgenomen, zijn snelheid verhoogde om hem daar doelbewust vanaf te slingeren.' De regresvordering van het Ziekenfonds werd volledig toegewezen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden