Met een boot kunnen de vissers een bestaan opbouwen

De Srilankaanse visser vraagt niet om eten of een huis. Hij wil een boot en een visnet. Maar hoe komt hij daar aan als hij helemaal niets meer heeft?...

De boten komen rechtstreeks uit de fabriek. 'Thanks Holland', staat er op een van de bootjes die zijn gefinancierd door Mensen in Nood/Cordaid. In de fabriek werken voornamelijk vrouwen, een deel van hen komt uit de vissersgemeenschap van Kattankudi.

Twee dagen na de ramp arriveerde Geke Verspui van de Nederlandse hulporganisatie in Batticaloa aan de oostkust van Sri Lanka. 'Ik vroeg me af: hoe lang moeten we voedsel verstrekken?', zegt ze. Kunnen zij niet beter hun oude leven weer oppakken zodat ze zelf eten kunnen kopen? En kan het alledaagse vissen hen niet helpen het immense verdriet te verwerken?

De vissers van Kattankudi leefden zo'n driehonderd meter van de oceaan. De meeste van de 225 overgebleven vissers - 185 familieleden kwamen om het leven - moeten het nog stellen zonder boot. Veel van hen hadden een hut met een dak van palmbladeren. Nu zitten ze in tentenkamp.

'We willen niet in de noodhulp blijven steken', zegt Verspui. 'Als je dát hele traject wilt afwachten, totdat mensen in huizen zitten, ben je zo een jaar verder. De slachtoffers van de aardbeving in India in 2001 wachten ook nog steeds op een huis. Natuurlijk hebben sommigen angst voor de zee, maar ze kunnen niet anders. Het zijn vissers.'

Samen met de Argentijnse chirurg Abel Pasqualini, die na de ramp non-stop slachtoffers opereerde, tilde Verspui het botenproject van de grond. Deze maand worden er nog 530 boten geleverd, zegt Pasqualini. Driehonderd zeewaardige boten (290 euro per stuk) en 230 smalle bootjes (150 euro) voor de lagunes die aan de andere zijde van Kattankudi liggen. Met een boot wordt niet alleen een visser geholpen, maar ook dertig mensen die leven van de zee. Van de transporteur van een vracht vis tot de marktkoopman.

Gemiddeld verdient een visser zo'n vier euro per dag. Wanneer het visseizoen is aangebroken kan een zeevisser wel vijftien euro ophalen. 'Nu zitten we in het slechte seizoen', zegt Ama Latheef van de lokale vissersunie Jellani. 'Dan zijn er dagen dat we niks verdienen.'

De visserij en toerismesector hebben in Sri Lanka de meeste schade geleden. Van de vissers is 60 tot 80 procent getroffen. Volgens de nationale ontwikkelingsbank is eenderde van de vissers zijn boot kwijtgeraakt, maar veel lokale organisaties menen dat Colombo de cijfers zwaar onderschat (de 31 duizend doden en bijna vijfduizend vermisten zouden ook aan de lage kant zijn becijferd).

Mensen in Nood/Cordaid weet nog niet hoeveel extra geld zij zal besteden aan het botenproject, maar de hulporganisatie krijgt in ieder geval het grootste aandeel van de 112 miljoen euro die de nationale tv-actie donderdag heeft opgeleverd. Pasqualini denkt dat met vijf miljoen euro al een groot deel van de vissers aan de oostkust geholpen kan worden. 'Dit project is een schot in de roos.' Het kan nog een tijd duren voor alle vissers een nieuwe boot tot hun beschikking hebben. Ballakaden, die twee dochters van twaalf en negen is kwijtgeraakt, kan wel even wachten 'Ik kan geen een taal meer spreken van verdriet. Maar het moet niet te lang duren', zegt hij.

Kyoranathan heeft zijn eerste visnet op de lagune onder de Kalladybrug uitgegooid. De visser - hij verloor zijn vrouw, twee zonen en drie dochters - glimlacht voorzichtig. 'Het is een mooie boot van glasvezel.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden