Nieuws

Met een bontgekleurd gezelschap verkenners van andere partijen reikt BBB mogelijke partners alvast de hand

Na de verkiezingsoverwinning van woensdag neemt de BoerBurgerBeweging het initiatief in de provincies. Bij het aanwijzen van verkenners voor de formaties put de partij nadrukkelijk niet uit eigen kring. BBB hoopt zo potentiële coalitiepartijen aan tafel te krijgen.

Raoul du Pré
Na de winst van de BoerBurgerBeweging worden de Nederlandse vlaggen weer goed gehangen, zoals hier in de Gelderse Achterhoek. BBB heeft dit weekeinde overal verkenners aangewezen om aan de formaties te beginnen. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Na de winst van de BoerBurgerBeweging worden de Nederlandse vlaggen weer goed gehangen, zoals hier in de Gelderse Achterhoek. BBB heeft dit weekeinde overal verkenners aangewezen om aan de formaties te beginnen.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

De BBB verklaarde de afgelopen weken al dat ze was voorbereid op de formaties en kwam in de loop van het weekend in vrijwel alle provincies door met de namen van de verkenners. Daar zit geen enkel BBB-lid bij. De provinciale BBB-lijsttrekkers benadrukken dat een verkenner ‘neutraal’ moet zijn.

In veel provincies is de BBB voor de vorming van een provinciebestuur aangewezen op onderhandelingen met in elk geval VVD en CDA, maar vaak zijn meer partijen nodig. De partij laat weten ‘geen enkele partij met gezond verstand’ bij voorbaat uit te sluiten van de onderhandelingen. Ze benadrukt dat ze haar ‘bestuurlijke verantwoordelijkheid’ wil gaan nemen.

Beroep op VVD-routiniers

Opvallend is het beroep dat de partij in het westen doet op VVD-routiniers: In Noord-Holland krijgt oud-staatssecretaris en oud-voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol het initiatief. Zij gaat de komende tijd met alle partijen in gesprek om te onderzoeken welke coalitie mogelijk is.

In Zuid-Holland gaat Fred Teeven aan de slag. Teeven is voormalig staatssecretaris van Justitie en hij was voor de VVD in de Tweede Kamer jarenlang een boegbeeld in zijn rol van crimefighter.

De VVD mag ook in Drenthe de verkenner leveren: Astrid Nienhuis is voormalig officier van justitie in Haarlem en bij het Landelijk Parket Schiphol. Sinds 2017 is ze burgemeester van Heemstede (Noord-Holland). Zij zal voor de klus de komende weken dus ver moeten reizen.

Ook PvdA- en CDA-verkenners

Voor de rest van het gezelschap put de BBB uit een breed politiek palet. De PvdA levert Ard van der Tuuk als verkenner in Groningen. Hij is daar burgemeester van de nog jonge fusiegemeente Westerkwartier. In Utrecht is het initiatief aan CDA’er Danny de Vries, communicatiewetenschapper en burgemeester van Oudewater. De BBB laat weten voor hem te kiezen omdat hij ook in Amsterdam en Enschede heeft gewoond. Daarom is hij wellicht in staat ‘de kloof tussen stad en platteland te dichten’.

Opvallend is de keuze in Friesland voor een SGP’er die niet in de provincie woont: Tweede Kamerlid Chris Stoffer uit het Gelderse Elspeet is door BBB-lijsttrekker Abel Kooistra gevraagd vanwege zijn gevoel voor het platteland. ‘En hij is iemand die boven de partijen staat, iemand die onafhankelijk is.’

Onafhankelijke verkenners

Daadwerkelijk onafhankelijk is Sacha Ausems, de verkenner in Noord-Brabant. Zij is de partijloze burgemeester van Waalwijk. In Zeeland is het initiatief aan Gerard Rabelink, voormalig gemeenteraadslid en wethouder voor de Werkgroep Oud Gastel Stampersgat in de gemeenteraad van Oud en Nieuw Gastel. Ook was Rabelink jarenlang burgemeester van Schouwen-Duiveland. Hij is geen lid van een landelijke partij.

In Overijssel, de thuisprovincie van BBB-leider Caroline van der Plas, gaat een duo aan de slag. Wout Wagenmans heeft ruim 23 jaar politieke ervaring als raadslid en als wethouder in de gemeente Raalte, voor de lokale partij GemeenteBelangen. Hij gaat samenwerken met bestuurs- en organisatieadviseur Jolanda Waaijer. Zij was eerder onder meer griffier bij de gemeenten Tubbergen en Hardenberg en bij die laatste gemeente ook gemeentesecretaris.

Gert Jan van Noort is door de BBB aangewezen als verkenner in Gelderland. Eerder was hij onder meer actief als wethouder voor de lokale partij Harderwijk Anders. Hij is de enige verkenner met een duidelijke link naar de BBB: Henk Vermeer, mede-oprichter en campagneleider van de BBB, is fractievoorzitter van Harderwijk Anders, veruit de grootste partij daar.

Ex-VVD’er Schrijen

Jan Schrijen, die zondag door BBB naar voren werd geschoven als verkenner in Limburg, is tegenwoordig partijloos, maar wás 33 jaar lid van de VVD en voor die partij onder meer gedeputeerde in het provinciebestuur. In 2016 zegde hij zijn lidmaatschap op uit onvrede met de manier waarop de partij zich ontwikkelde onder Mark Rutte. Hij vond dat ‘steeds minder gehandeld wordt vanuit de liberale waarden en beginselen’ en dat de partij te veel naar rechts was opgeschoven.

Ook ergerde hij zich aan de hervorming van de partijorganisatie, waarbij de afdeling Limburg werd opgeheven. ‘Dat is de verkeerde weg. De VVD wordt zo steeds meer een Randstadpartij.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden