Met een bloedneus naar het ziekenhuis? Onnodig duur

Tienduizenden patiënten laten in het ziekenhuis behandelingen doen die bij de huisarts soms wel tien keer zo goedkoop zijn. Ze laten een wond hechten (405 euro), een bloedneus stelpen (410 euro) of een spiraaltje plaatsen (505 euro) en voeren daarmee de zorgkosten onnodig op.

Patiënten verkiezen het ziekenhuis voor kleine ingrepen vaak boven een veel goedkopere huisarts. Beeld ANP

Dat blijkt uit het eerste overzicht van alle ziekenhuisbehandelingen dat de landelijke organisatie DBC Onderhoud vandaag online zet. Met de openbaarmaking van de behandelprijzen hoopt de organisatie patiënten kostenbewuster te maken. Nu weten patiënten vaak niet dat ze een behandeling (deels) zelf betalen doordat ze een hoog eigen risico hebben.

DBC Onderhoud - dat de behandelgegevens van alle Nederlandse ziekenhuizen verzamelt - verwacht dat meer transparantie ook van belang kan zijn voor de onderhandelingen tussen ziekenhuizen en verzekeraars. Tot nu toe waren gegevens over prijzen, aantal behandelingen en omzet alleen in te zien met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

Kostenbewuster
Recent onderzoek van patiëntenfederatie NPCF maakt duidelijk dat patiënten veel kostenbewuster worden als ze de prijs van behandelingen kennen. Zo lieten in 2012 ruim 25 duizend vrouwen bij de gynaecoloog voor 500 euro een spiraaltje inbrengen, terwijl dat bij de huisarts 56 euro kost.

'Spiraaltjes kunnen in veel gevallen door de huisarts worden geplaatst', zegt Hugo Keuzenkamp, zorgeconoom en bestuurder van het Westfriesgasthuis in Hoorn. Hetzelfde geldt voor het plakken van hechtpleisters of de behandeling van snijwonden. Ook Merit Boersma van DBC Onderhoud denkt dat besparingen mogelijk zijn. Een bloedneus kan meestal een stuk goedkoper door de huisarts worden behandeld, zegt ze.

Met een bloedneus naar het ziekenhuis: zorgkosten worden daardoor onnodig opgevoerd. Beeld thinkstock

Patiënten met een snee in hun vinger horen eigenlijk thuis op de huisartsenpost, maar een groot aantal van hen wendt zich bij acute verwondingen rechtstreeks tot de eerste hulp van het dichtstbijzijnde ziekenhuis. In 2012 lieten ruim 60 duizend patiënten een wond hechten en ontsmetten in het ziekenhuis, nog eens 21 duizend patiënten kregen in het ziekenhuis voor gemiddeld 165 euro een hechtpleister opgeplakt.
'Als een patiënt met een bloedende snee voor een eerste hulp arts staat, kan die hem natuurlijk niet meer terugverwijzen naar de huisarts', zegt Keuzenkamp. 'Patiënten accepteren dat ook niet.'

Risico
Pas achteraf bemerken ze dat ze beter naar de huisarts hadden kunnen gaan. Alle volwassen Nederlanders hebben een verplicht eigen risico van minimaal 360 euro per jaar. Dat eigen risico moet eerst worden opgemaakt voordat de zorgverzekeraar vergoedt. Wie in het ziekenhuis een wond laat hechten betaalt dat dus volledig zelf, tenzij het eigen risico vanwege eerdere behandelingen al is verbruikt.

Patiënten hadden tot nu toe nauwelijks zicht op de kosten van de zorg, zo blijkt uit het NPCF-onderzoek, omdat rekeningen meestal rechtstreeks naar de zorgverzekeraars gaan. Boersma zegt dat in veel ziekenhuizen al een bordje hangt met een waarschuwing dat op de eerste hulp de kosten voor behandelingen hoger zijn dan bij de huisarts.

Vandaag in de Volkskrant: waarom een pleister 165 euro kost.

Beeld thinkstock
Bron: DBC Onderhoud. * Alleen behandelingen die vaker dan 100 keer per jaar worden uitgevoerd in minimaal 5 ziekenhuizen zijn meegerekend. Beeld de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.