Opinie

'Met een bleke CDA-voorman heeft het voor ons weinig zin om campagne te voeren'

Vanavond vindt het derde lijsttrekkersdebat plaats tijdens het CDA-jongerencongres te Zeist. 'Helaas waren de debatten deze week flets en vol clichés', schrijft Jordi Wiersma, voorzitter Raadspresidium CDJA. Omdat de jongeren in Zeist niet zitten te wachten op een saaie avond vol gemeenplaatsen, heeft hij een vijftal tips om de oude politiek nieuw leven in te blazen.

De kandidaten (VLNR) staatssecretaris Henk Bleker, huidig fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma, wethouder Mona Keijzer, minister Liesbeth Spies, Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg en onderwijsbestuurder Marcel Wintels tijdens het eerste debat om het lijsttrekkerschap bij het CDA.Beeld anp

Vanavond vindt het derde lijsttrekkersdebat plaats tijdens het CDA-jongerencongres te Zeist. Een sprankelende voorverkiezing zou de partij omhoog moeten brengen in de peilingen. Helaas waren de debatten deze week flets en vol clichés. Een charistmatische lijsttrekker onderscheidt zich in CDA-kringen niet door te benadrukken dat ons land minder regels nodig heeft en dat het huishoudboekje op orde moet: dat vindt iedereen. Omdat de jongeren in Zeist niet zitten te wachten op een saaie avond vol gemeenplaatsen, is hier een vijftal tips om de oude politiek nieuw leven in te blazen:

1. Koffiedrinken met de lijsttrekker!

Een brede volkspartij word je niet met rapporten en begrotingen. De politiek straalt pas toegankelijkheid uit wanneer de politici zich laten zien met een open houding naar alle partijgenoten. De nieuwe lijsttrekker moet in en na verkiezingstijd een dagdeel per week vrijmaken om koffie te drinken met wie dat maar wil.

2. Ga de oppositie in!

CDA'ers houden van regeren en juist daarom moet de lijsttrekker de oppositie ambiëren. De huidige groep bewindslieden, die al eens een verkiezing heeft verloren, overschat zichzelf en straalt uit dat de macht een vanzelfsprekendheid is voor het CDA. Een periode in de oppositie maakt ons bescheiden, zorgt voor een minder bestuurlijke wind en zet frisse, nieuwe politieke talenten aan het front.

3. Appelleer, ook tijdens verkiezingstijd

De lijsttrekker moet debatleider zijn tijdens verjaardagsfeestjes. Nederlandse moeders werken te veel? Mobieltjes op school toch niet zo goed? Abortus niet het hoogtepunt van menselijke beschaving? Blijf appelleren, ook al krijg je daarna de wind van voren. Juist morele vraagstukken zetten aan tot denken. Christendemocratische politiek is niet voor bange mensen.

4. Ga het land in met de fractie

De meeste CDA-politici zijn goede, fatsoenlijke mensen. Eenmaal in de Kamer geraakt de politicus verstrikt in gijzeling van het Haagse politieke spel. Durf hierin niet altijd mee te gaan, we winnen zetels door meer zichtbaar door de samenleving te trekken. De nieuwe lijsttrekker moet de fractie inspireren om midden in de wereld te staan: creëer een hechte band met de zorg, het onderwijs en de achterstandswijken.

5. Benoem het immateriële

De CDA-jongeren zijn bezig met ethische thema's, de generatie Bleker omarmt de bestaande morele consensus. In een tijd van financiële crisis snakt onze generatie naar moreel leiderschap, niet naar economische experts. Onttrek je van het debat over cijfertjes en durf weer te inspireren door de diepere waarden van het leven naar boven te halen.

Kruip vanavond uit je schulp, wees eerlijk en durf eens wat anders te zeggen. Met een bleke voorman heeft het voor ons weinig zin om campagne te voeren.

Jordi Wiersma is voorzitter Raadspresidium CDJA.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden