Commentaar

Met duurzaamheid kan kabinet kleur op de wangen krijgen

De vijf miljard lastenverlichting die het kabinet belooft, kan beter in duurzaamheid worden gestoken.

Windmolens in de Noordzee.Beeld anp

Het kabinet moet nog altijd besluiten of er een hoger beroep volgt tegen de uitspraak dat de overheid meer moet doen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Naar verwachting zal het kabinet in ieder geval om juridische redenen beroep aantekenen tegen het verrassende vonnis. Een groep van 28 wetenschappers probeert het kabinet alsnog op andere gedachten te brengen, of het kabinet in ieder geval te verleiden tot meer inspanningen om de uitstoot van CO2 te verminderen.

Gezien de ernst van het klimaatprobleem moet het kabinet de aansporing van de rechter en de opvatting van deze 28 wetenschappers serieus nemen. Om het gevaar van een opwarmend klimaat af te wenden zijn drastische maatregelen nodig. Niet al die maatregelen, kosten geld. Efficiënter energiegebruik bij bedrijven en woningen betaalt zichzelf bijvoorbeeld terug. Maar vaak gaat de kost wel voor de baat uit. Want de techniek van duurzame energie is inmiddels zo ver gevorderd dat er voldoende mogelijkheden zijn om de uitstoot van CO2 te reduceren. Plannen om kolencentrales te sluiten, windparken of zonnecentrales te bouwen en energieverbruik te reduceren, kunnen allemaal worden versneld. Mits de overheid of de samenleving de rekening daarvoor betaalt.

Maatregelen

Het huidige kabinet heeft in samenspraak met milieubeweging en bedrijfsleven al een reeks maatregelen genomen, zoals de bouw van windparken op zee. De consument betaalt daarbij via een hogere energiebelasting grotendeels de rekening. Als het kabinet meer duurzaamheid wil afdwingen, zal het dus geld moeten vrijspelen.

Door het huidige economische herstel is de financiële ruimte ook beschikbaar. Sterker nog, het kabinet heeft veel geld uit te delen, maar stelt vooralsnog andere prioriteiten. Bij Prinsjesdag ligt er een belastingverlaging in het verschiet van vijf miljard euro. Dit geld was bedoeld als smeergeld om het belastingstelsel te moderniseren. Maar het plan om het fiscale stelsel te hervormen, is gesneuveld.

Kleur op de wangen

Het kabinet kan de 5 miljard euro maar één keer uitgeven. Lastenverlichting is dan niet het verstandigste plan. De economie is duidelijk aan het herstellen, waardoor de belastingverlaging de economie eerder oververhit dan slim aanjaagt. Bovendien komt het zo gewenste nieuwe belastingstelsel er niet, maar wordt het geld wel uitgegeven.

Het kabinet doet er daarom verstandig aan juist een deel van de miljarden te gebruiken voor andere doelen. Zeker met duurzaamheid kan het kabinet-Rutte weer wat kleur op de wangen krijgen. In beroep gaan bij de rechter is om juridische redenen heel begrijpelijk, maar deze stap is alleen geloofwaardig als het kabinet dat moment aangrijpt om extra duurzame maatregelen te presenteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden