Met drie triples nog geen topper

Natuurlijk is het niet de zorg van Thomas Hopman dat hij de nationale titel bij het kunstrijden prolongeert omdat hij de enige deelnemer is....

Als het aan de schaatsbond ligt moet het over zijn met dit soort schertsvoorstellingen. Onder het motto, kinderen komen niet meer naar het ijs dus wordt het ijs naar de kinderen gebracht, moet uitvoering van nieuw beleid de sport niet alleen uit het slop halen maar als het even kan ook internationaal aanzien verschaffen.

Pas nog, tijdens het KNSB-congres, liet de internationale schaatsbaas Cinquanta weten dat kunstrijden meer aandacht dient te krijgen. In de visie van de ISU-voorzitter is kunstrijden commercieel gezien veel interessanter dan hardrijden. Behalve in Nederland dan waar niet vreemd wordt opgekeken als zelfs trainingswedstrijden live op tv worden uitgezonden. Maar mondiaal is kunstrijden een stuk populairder dan hardrijden en dat levert de ISU aan tv-rechten veel geld op.

De oproep van de ISU-baas klonk Wierdy de Haan als muziek in de oren. Want de voorzitter van de ad hoc-commissie kunstrijden van de KNSB was al een eind gevorderd met een beleidsplan het kunstrijden in Nederland nieuw leven in te blazen. Het werd ook tijd. 'De mensen die ik spreek hebben het nog steeds over Sjoukje Dijkstra en Joan Haanappel.' Maar die successen dateren alweer van 40 jaar geleden. Hierna was er alleen nog de zilveren medaille voor Diane de Leeuw bij de Winterspelen van 1976.

De Haan heeft de structuren van het nieuwe beleid gevonden bij de turnbond waar het traject dat acht jaar geleden is ingezet als succesvol wordt aangemerkt. De Engelsman Chris Howarth is al als trainingscoördinator aangetrokken, top- en breedtesport worden aan elkaar gekoppeld 'want breedtesport is de vijver waar je uit moet peuren om goede rijders te vinden' en er wordt op een talent herkennings- en ontwikkelingssysteem gebroed.

Maar De Haan verwacht vooral veel van de trainingscentra. De banen in Zoetermeer en Groningen hebben die status al, Den Bosch is kandidaat. Ook Deventer past in het plaatje maar dan moet de ijsbaan geheel worden overdekt. In de centra moeten trainingsfaciliteiten worden gecreëerd gedurende tien maanden per jaar en twaalf uur per week. Dat moet voldoende zijn om binnen vijf jaar aansluiting met de Europese top-twaalf te krijgen.

Sylvia Holtes, coach van kampioene Karen Venhuizen (18), juicht de ontwikkelingen van de bond toe maar is van mening dat de faciliteiten die haar pupil in het trainingscentrum Groningen worden geboden nog weinig voorstellen. 'De ijsuren op de baan waren al verdeeld. Voor Karen bleef er niet veel tijd over waarop het technisch verantwoord is om te trainen. Je mag niet verwachten dat ze om vijf uur 's ochtends voor een triple gaat.'

Holtes heeft 'ontzettend genoten' van haar leerlinge die dit weekeinde tijdens het NK in de Jaap Edenhal in Amsterdam na een periode vol kommer en kwel onverwacht haar vierde opeenvolgende titel behaalde. Lang was ze uitgeschakeld door een enkelblessure en overbelasting van het lichaam. Pas in november kon ze de training hervatten. Te laat om nog serieus aan titelprolongatie te denken, vond ze zelf ook. Nadat ze de korte kür had afgesloten met een derde plaats achter Martine Zuiderwijk en Joëlle Bastiaans sloeg Karen Venhuizen tijdens de vrije kür toe.

'Ik doe het rustig aan met Karen', zegt Sylvia Holtes. 'Ze is er eigenlijk nog niet klaar voor. Ik wil haar voor de toekomst behouden en niet in een afgrond laten glijden.' Holtes verwacht dat haar pupil kan aansluiten bij de Europese top. Ondanks dat ze bij enkele EK's en het WK 2001 waaraan ze deelnam niet hoger eindigde dan de twintigste plaats. 'Het is een gigantisch moeilijke klus om tot Europa's besten te behoren. Men zegt wel eens, ze was maar twintigste maar dan denk ik: dan heeft ze er wel 27 achter zich gelaten'.

Met meer faciliteiten van de bond moet de opmars naar de Europese top lukken. 'Karen doet nu drie triples, we zijn hard bezig met de volgende twee. Pas dan kun je in aanmerking komen voor misschien de toptien.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.