Met 'Donner-motie' breekt PvdA met overlegtraditie

Met de gisteren door Job Cohen aangekondigde motie om de benoeming van minister Donner tot vicevoorzitter van de Raad van State te dwarsbomen, breekt de partij met een oude traditie. De PvdA wil niet dat Donner vicevoorzitter wordt, omdat hij dan - als oud-minister - 'een slager wordt die zijn eigen vlees keurt'.

Koningin Beatrix wordt, in gezelschap van prinses Maxima en prins Willem Alexander, door de vice-president van de Raad van State Herman Tjeenk Willink (3e van rechts) het vernieuwde gebouw van de Raad van State in Den Haag binnengeleid. Beeld anp

De oude traditie wil dat de benoeming van de vicevoorzitter in goed overleg tussen de gevestigde partijen CDA, VVD en PvdA wordt geregeld. Zij verdelen doorgaans de hoogste posities in de Eerste Kamer, de Tweede Kamer en de Raad van State onderling. Het CDA is volgens dat patroon nu 'aan de beurt' voor de Raad. Officieel is er nog geen kandidaat, maar ingewijden rekenen al maanden op Donner.

Donner zelf - die officieel de zoektocht naar kandidaten leidt - liet vorige week weten dat hij over enkele weken met een kandidaat hoopt te komen.

Benoeming wordt moeilijk
Cohen wil zijn motie - die het voor kabinetsleden onmogelijk maakt de stap te maken naar de Raad van State - deze week indienen tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Algemene Zaken. Als de motie steun krijgt van een substantieel deel van de Kamer, is Donners benoeming zo goed als uitgesloten.

De Raad van State dient onafhankelijk advies uit te brengen aan Kamer en kabinet. Als de geschiktheid van de vicevoorzitter, ook wel 'de onderkoning van Nederland' genoemd, al bij voorbaat wordt betwist, staat het onafhankelijke imago op het spel.

Cohen zelf
Cohen wilde gisteren in het tv-programma Buitenhof niet zeggen wie er dan wel vicevoorzitter moet worden. De suggestie dat hij het zelf zou kunnen worden, verwees hij naar de prullenbak; 'daar heb ik geen seconde over nagedacht'.

Minister Piet Hein Donner Beeld anp
Job Cohen Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.