‘Met dit plan is er werk voor iedereen’

‘Nederland komt 700 duizend werknemers tekort in 2040.’..

De politiek heeft mensen onnodig bang gemaakt. Versoepeling van het ontslagrecht, waar het kabinet eind vorig jaar bijna over struikelde, is totaal irrelevant voor de arbeidsmarkt van morgen. ‘Precies de verkeerde energie’, oordeelt TNT-topman Peter Bakker. De arbeidsmarkt van de toekomst kenmerkt zich juist door een overvloed aan banen. ‘De relevante vraag voor werkgevers is niet: hoe kom ik van mensen af, maar hoe vind ik ze in godsnaam?’, zegt Bakker.

Het kostte hem een half jaar om voor het kabinet de kastanjes uit het vuur te halen. Maandag presenteerde de commissie-Bakker haar rapport Naar een toekomst die werkt. Met voorstellen die politiek net zoveel pijn doen als het ontslagrecht, zoals een verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar en een kortere werkloosheidsuitkering.

De drie afgevaardigden van de commissie die de Volkskrant te woord staan – Bakker, oud-vakbondsman Anton Westerlaken en bestuursvoorzitter Jan Willem Oosterwijk van de Erasmus Universiteit – hebben maar een doel voor ogen: de politiek doordringen van de urgentie. ‘Ons rapport is geen blauwdruk, maar een call to action’, zegt Bakker.

Nederland beleeft vanaf 2010 een unicum, onderstreept de commissievoorzitter. ‘Voor het eerst in de geschiedenis krimpt de beroepsbevolking. De babyboomers gaan met pensioen en er is te weinig aanwas van onderop.’ In 2040 komt Nederland 700 duizend werknemers tekort. ‘Dat is geen glazen bol. Dat is demografie, een hard gegeven.’ Niettemin vindt Bakker het een hoopvolle boodschap. ‘Er is voor iedereen werk.’ Ondanks het vertrek van werkgelegenheid naar lagelonenlanden.

Maar dan moet het kabinet wel doen wat de commissie zegt. ‘En dus niet alleen de elementen van zijn gading eruit pikken’, zegt Bakker. ‘Ik probeer de discussie vlot te trekken. Er moeten nog veel keuzen worden gemaakt. Maar schiet het plan niet af. Anders zijn straks nog hardere maatregelen nodig.’

In 2016 moeten 400 duizend extra vacatures zijn vervuld – om genoeg leraren te hebben, genoeg handen aan het bed, en genoeg belastingbetalers om de sociale voorzieningen op peil te houden. Juist dat, stelt de commissie, heeft de politiek vorig jaar in de hitte van de strijd uit het oog verloren.

‘De discussie is vastgelopen op de totempaal van het ontslagrecht’, verklaart Westerlaken. ‘Politici en sociale partners hebben zich zo ingegraven, dat ze vergeten waar ze het uiteindelijk voor doen. Laten we bestaande stokpaarden en schutterputten alsjeblieft verlaten.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden