Met disco, glitter en floormanager groeit de kerk

De Bethelkerk voor de vrije baptisten van voorganger Orlando Bottenbley is de snelst groeiende in Nederland...

Van onze verslaggeefster Maartje van Hoek

God veroorzaakt een verkeersopstopping bij het industrieterrein van Drachten, elke zondag weer. In een voormalige fabriekshal is de Bethelkerk van ds. Orlando Bottenbley gehuisvest.

De vrije baptistenkerk begon 18 jaar geleden met 40 leden, en telt er inmiddels 3.500. Over twee diensten verspreid komen zo’n 4.000 mensen, die allen via de kleine rotonde op zoek gaan naar een parkeerplek bij het huis van God.

In de diensten, om negen uur en om half twaalf, vertelt Bottenbley zijn verhaal op een podium met discolichten. Een hippe band ondersteunt hem daarbij. Op megaschermen in de zaal verschijnen in koeienletters de zangteksten. De massa gooit de armen in de lucht en zingt met ogen dicht de liedjes mee: ‘Ik geloof in de opwekking, Jezus is mijn redder’.

In de Bethel dus geen smoezelig kerkboekje met daarin de psalmen van de dag. Wel een floormanager die de regiekamer met twaalf tv-schermen in de gaten houdt, een winkel met dvd’s van de dienst die na afloop te koop zijn, en ontelbaar veel jongeren. Bottenbley brengt het evangelie op een hedendaagse manier.

Tijdens zijn preek vertelt Bottenbley over verleidingen in het leven. ‘Geld, verlangens, carrière, tv-reclames.’ Hij balt zijn vuisten in de lucht. ‘Ik ben ook maar een mens, die bloot staat aan verleidingen’, roept hij. Met dat soort opmerkingen blijft hij dicht bij ‘zijn broeders en zusters van de gemeente’. ‘God woont in mij en ook in jullie, voelen jullie dat?’ De woorden komen uit zijn tenen.

De kerk biedt de leden zorg en verbondenheid, verklaart Bottenbley na afloop van de dienst het Bethel-succes. De Nederlandse kerken lopen leeg. Het aantal bezoekers is gedaald naar 4 op de 10 Nederlanders. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau gaat in 2020 nog maar 25 procent van de Nederlanders naar de kerk. Maar de Bethel barst uit zijn voegen door al het bezoek.

Een kwartier later staan alle 2.000 bezoekers in een lange rij om Bottenbley de hand te schudden. In 1988 kwam de goedlachse predikant naar Drachten met als doel de realiteit van het leven te plaatsen naast dat wat de Bijbel zegt. Ondertussen wil hij ook nog maatschappelijk relevant zijn. Zijn kerkgangers helpen daaraan mee.

‘Naar de Bethel kom je niet om te consumeren, je moet actief zijn in de gemeente’, vertelt pastor Bart Broekman. ‘We vragen mensen door middel van hun houding aan de omgeving te laten zien hoe het is om volgeling van Jezus Christus te zijn.’

In een linnen flodderbroek en met een vakantiebaardje nog op het gezicht gooit hij de deuren naar de jeugdzaal open. Ook daar staan nog eens zeshonderd stoelen. Broekmans verklaring voor de groei van de Bethel ligt mede bij de jeugd. Speciale jeugdleiders werken in groepjes met jongeren in alle leeftijdscategorieën. Mensen die goed kunnen vertellen zuigen de jongeren in de Bijbelverhalen. In knutselkamers werken de kleintjes aan een tekening met veel glitters. Jezus in het midden, daaromheen alles wat verder nog belangrijk is. ‘Dat werkt. Kinderen vertellen het aan vriendinnetjes en vriendjes en vervolgens zeuren die thuis of ze ook eens mee mogen. Ouders willen eerst wel eens zien of we geen sekte zijn, gaan mee en komen hier in de aula terecht. Zo is het cirkeltje rond.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden