Met deze wapens kan Kiev Rusland bestrijden

Een militaire oplossing voor de oorlog in Oekraïne is er niet. Het leger is te zwak om de rebellen te verslaan. En de pro-Russische separatisten zijn op hun beurt niet sterk genoeg om Kiev de beslissende klap uit te delen. Toch kan Oekraïne, mits het leger met buitenlandse steun wordt opgekrikt, Rusland en de rebellen afhouden van verdere agressie.

Stieven Ramdharie
Amerikaanse mariniers oefenen in Zuid-Korea met de AT4-raket. Beeld US Marines
Amerikaanse mariniers oefenen in Zuid-Korea met de AT4-raket.Beeld US Marines

Terwijl sommige Europese bondgenoten er niets voor voelen, zoals Duitsland, wikt en weegt de regering Obama voorstellen om het Oekraïense leger te voorzien van defensieve wapens. Op deze manier moet op de eerste plaats voorkomen worden dat het regeringsleger in Oost-Oekraïne in de komende maanden nog meer terrein verliest.

Met de juiste wapens kan Kiev de Russische interventie ook zó kostbaar maken voor Moskou, dat Rusland gedwongen wordt te zoeken naar een diplomatieke oplossing. Hier wat wapens die Washington kan leveren:

De Dragon-antitankraket werd door Amerikaanse eenheden zowel in Irak als in Afghanistan ingezet. Beeld US Marine Corps
De Dragon-antitankraket werd door Amerikaanse eenheden zowel in Irak als in Afghanistan ingezet.Beeld US Marine Corps

1. Antitankraketten

Het Oekraïense leger heeft nu geen antwoord op het zware materieel dat de rebellen en de Russische eenheden inzetten. Variërend van T-72 en T-80-tanks tot BPM-pantserwagens. Volgens een studie van Amerikaanse deskundigen, onder wie voormalig NAVO-bevelhebber James Stavridis, beschikt het regeringsleger over genoeg raketten uit de Warschau Pact-tijd om licht bepantserde voertuigen te bestoken. Alleen, 70 procent zou gewoon niet meer werken.

De VS beschikken over de hypermoderne antitankraket Javelin die Russische tanks tot op zo'n 2,5 kilometer kan uitschakelen. Maar het is uitgesloten dat Washington, als Obama binnenkort overstag gaat, de geavanceerde Javelin zal leveren aan Kiev. Maar er zijn genoeg lichtere alternatieven in de enorme Amerikaanse legervoorraden waarmee de rebellen en de naar schatting 9.000 Russische militairen in het oosten een bloedneus kan worden verkocht.

Een van hen is de M72 die pantservoertuigen tot op een kilometer kan vernietigen. De VS beschikken ook over de lichte Zweedse antitankraket AT4 die doelen tot op 2,1 kilometer kan uitschakelen. Deze kan echter geen tanks vernietigen. De Dragon, de voorganger van de Javelin, kan dat wel. Pikant is dat de Dragon ooit werd ontworpen om tijdens de Koude Oorlog de enorme Russische tankovermacht, van T-62's tot T-72's, te weerstaan. Voordeel: de VS beschikken nog over duizenden overtollige Dragon's.

Een tankkolonne van de pro-Russische rebellen in de regio Loegansk. Beeld belga
Een tankkolonne van de pro-Russische rebellen in de regio Loegansk.Beeld belga

2.Humvee-voertuigen

Een grote zwakte van het Oekraiënse leger is dat legereenheden zich tijdens operaties en aanvallen van de rebellen, niet snel en veilig kunnen verplaatsen. Hierdoor zijn ze kwetsbaar voor de vijandelijke artillerie en de dodelijke Russische GRAD-raketten die met grote snelheid worden afgevuurd. Zo'n 70 procent van de doden aan Oekraïense kant, wordt veroorzaakt door deze artillerie- en raketaanvallen.

Omdat de rebellen en Russen ook onbemande verkenningsvliegtuigen inzetten (drones), is het noodzaak dat het regeringsleger zich snel van positie naar positie begeeft. Dat kan met de Amerikaanse Humvee-voertuigen. De Amerikaanse landmacht beschikt nog over duizenden zwaar bepantserde Humvees die in Irak en Afghanistan zijn ingezet.

Amerikaanse soldaten in een Humvee patrouilleren in 2005 vlakbij Bagdad. Beeld US Air Force
Amerikaanse soldaten in een Humvee patrouilleren in 2005 vlakbij Bagdad.Beeld US Air Force

3. Radarsystemen en drones

Kiev beschikt niet over geavanceerde radarsystemen en drones waarmee bepaald kan worden vanaf waar de separatisten hun artilleriegranaten afvuren. De granaten en GRAD-raketten hebben een bereik van zo'n veertig kilometer. Met het Amerikaanse AN/TPQ-36 Fire Finder-radarsysteem kan het regeringsleger bepalen waar een granaat, raket of mortier wordt afgevuurd en waar ze terecht zullen komen. Ook kunnen de coördinaten worden doorgegeven aan de eigen artillerie om een tegenaanval in te zetten. Met de MQ-5A/B Hunter-drone kan de vijandelijke artillerie ook worden opgespoord.

Het Fire Finder-radarsysteem waarmee de artillerie van de separatisten kan worden opgespoord. Beeld US Army
Het Fire Finder-radarsysteem waarmee de artillerie van de separatisten kan worden opgespoord.Beeld US Army
De Hunter-drone voor middellange afstanden in actie boven Afghanistan. Beeld Northrop Grumman
De Hunter-drone voor middellange afstanden in actie boven Afghanistan.Beeld Northrop Grumman

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden