OverzichtTegel-nominaties

Met deze publicaties is de Volkskrant genomineerd voor De Tegel

Zeven producties van de Volkskrant zijn dit jaar genomineerd voor De Tegel, de hoogste journalistieke prijs van Nederland, verdeeld over vier categorieën: nieuws, nieuwsverslaggeving, interview en achtergrond. Dit zijn de genomineerde verhalen.

Nieuws

Halbe Zijlstra geeft leugen toe: ontmoeting met Poetin heeft nooit plaatsgevonden
Minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken heeft jarenlang gelogen over een ontmoeting met Vladimir Poetin. In tegenstelling tot zijn eerdere beweringen was de VVD’er in 2006 niet aanwezig op een bijeenkomst met de Russische president in diens buitenhuis. Premier Mark Rutte was al ‘enkele weken’ op de hoogte van het nepverhaal. Twee dagen later stapte Zijlstra op als minister.
Natalie Righton

Nieuwsverslaggeving

Hoe een VMBO-examen uit kon lopen op een debacle
354 eindexamenkandidaten van VMBO Maastricht kregen vorig jaar juni te horen dat ze vanwege ‘grote onregelmatigheden’ geen diploma kregen. Dertien docenten schetsen, vrijwel allemaal anoniem, een ontluisterend beeld van hoe het zo ver heeft kunnen komen.
Dit is één van de drie genomineerde verhalen van Kaya Bouma en Rik Kuiper

Aan het front in Jemen
Sinds de Houthi-rebellen de hoofdstad van Jemen drie jaar geleden innamen wordt Sanaa belegerd. Ana van Es rijdt er door de frontlijn heen, als eerste westerse journalist. Tussen alle verval blijkt er nog een ministerie van Toerisme te zijn. En overal worden Amerika en Israël doodgewenst.
Dit is één van de drie genomineerde verhalen van Ana van Es

Interview

‘Als schrijver is hij niet gek, als Maarten Biesheuvel wel’
Van Maarten Biesheuvel, de koning van het korte verhaal, verscheen vorig jaar september Verhalen uit het gekkenhuis. Op gesprek in inrichting Rivierduinen en thuis, in Sunny Home. Zijn vrouw Eva: ‘Merkwaardig wat hij ondanks zijn ziekte heeft bereikt.’
Nathalie Huigsloot

De zin van het leven
Na een hartstilstand, die hem tussen dood en leven deed zweven, gaat Fokke Obbema op zoek naar antwoorden op die aloude vraag: waartoe zijn wij op aarde? In een serie interviews gaat hij daarover het gesprek aan met mensen met zeer diverse beroepen en achtergronden.
Fokke Obbema

Deze man wilde sterven als martelaar, deradicaliseerde en wil nu helpen islamisten te begrijpen
Toen hij in 2004 een granaat gooide naar een arrestatieteam, wilde hij sterven als martelaar. Nu is Jason Walters een ander mens. In de cel ontdekte hij de filosofie. Hij sprak met de Volkskrant over zijn broer, die gedood werd in Syrië, en wil inzicht bieden in het denken en handelen van islamisten.
Janny Groen

Achtergrond

De doorgeslagen jacht op de bijstandsfraudeur
Ze voelen zich behandeld als criminelen, maar dan met minder rechten: bijstands-gerechtigden die er, regelmatig ten onrechte, van worden verdacht te frauderen. Tegen de verregaande bevoegdheden van de sociale diensten kunnen zij zich moeilijk verdedigen.
Jonathan Witteman

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden