Update

Met deze lijst gaat de PvdA de verkiezingen in

De PvdA gaat de verkiezingen in met veel vertrouwde gezichten. De hoogste nieuwe binnenkomer, op plek negen, is Désirée Bonis. Ze was onder meer ambassadeur in Syrië en is nu directeur Afrika bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Lijsttrekker Diederik Samsom tijdens de presentatie van het verkiezingsprogramma van de PvdA voor de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september.Beeld anp

Na oud-ambassadeur Désirée Bonis volgt nieuwkomer John Kerstens, op nummer tien. Kerstens is de voorzitter van FNV Bouw (118 duizend leden). De jurist is sinds begin jaren negentig actief in de vakbeweging, sinds 2009 als voorzitter van FNV Bouw. Lang gold hij als de gedroomde opvolger van vertrekkend FNV-voorzitter Agnes Jongerius.

De top-twintig bevat veel vertrouwde gezichten en een aantal opvallende stijgers. De Kamerleden die dit voorjaar streden tegen politiek leider Diederik Samsom om het lijsttrekkerschap van de partij, hebben een hoge plek op de lijst gekregen. Het gaat om Ronald Plasterk, Martijn van Dam en Lutz Jacobi. Nebahat Albayrak, die ook meedeed aan de interne lijsttrekkersverkiezingen, liet al eerder weten niet terug te willen keren in de Kamer.

Grootste stijger is Tanja Jadnanansing, die in 2010 op plek 28 stond. Nu staat ze op nummer vier van de kandidatenlijst.

Op nummer twee staat Jetta Klijnsma. Klijnsma kwam veelvuldig in het nieuws als 'kwartiermaakster' van de nieuwe vakbeweging in oprichting. Vorige week presenteerde ze haar plannen voor een moderne vakbeweging.

Kritiek
Het huidige Kamerlid Jeroen de Lange uitte vanochtend harde kritiek op de concept-kandidatenlijst. Hij is ontevreden met zijn plek en heeft zijn kandidatuur teruggetrokken. Volgens De Lange vinden 'vele anderen' het ook 'onbegrijpelijk' dat hij op een onverkiesbare plek is gezet. Kamerlid Metin Çelik liet gisteren om dezelfde reden weten niet meer beschikbaar te zijn.

Oudgediende Mei Li Vos maakt een goede kans om terug te keren in de Tweede Kamer. Ze krijgt plek nummer twintig op de lijst. Bij de verkiezingen van 2010 werd Vos nog op een onverkiesbare plek gezet (nummer 38).

Dit is de top-20 waarmee de PvdA de verkiezingen in gaat:

1. Diederik Samsom
2. Jetta Klijnsma
3. Ronald Plasterk
4. Tanja Jadnanansing
5. Jeroen Dijsselbloem
6. Mariette Hamer
7. Martijn van Dam
8. Frans Timmermans
9. Desiree Bonis
10. John Kerstens
11. Lutz Jacobi
12. Roos Vermeij
13. Henk Nijboer
14. Ahmed Marcouch
15. Angelien Eijsink
16. Myrthe Hilkens
17. Michiel Servaes
18. Lea Bouwmeester
19. Jacques Monasch
20. Mei Li Vos

Bekijk hier de volledige conceptlijst. Op 30 juni wordt de kandidatenlijst vastgesteld door het partijcongres.

Met medewerking van politiek redacteur van de Volkskrant, Remco Meijer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden