Met deze gadget vind je een auto of boot terug

Hoe vind je een auto of boot terug, als je die kwijt bent? DanTracker onderneemt een - dure - poging.

Bard van de Weijer
null Beeld Noël Loozen
Beeld Noël Loozen

Als je wilt weten waar je boot uithangt, je shovel, zeecontainer of misschien wel je geliefde, dan is daar een app voor. In combinatie met een gps-tracker, een apparaatje dat via gps en een mobiele internetverbinding werkt, zijn verloren kostbaarheden altijd te traceren. De gadgetdesk probeerde de DanTracker, een staaf van zwart kunststof van het formaat waarin je vaker kunststof staven ziet. Verstop hem in de auto of boot en je weet altijd waar deze kostbare spullen zijn.

Prettig aan dit apparaatje is dat je er nauwelijks omkijken naar hebt, omdat de interne batterij in theorie tien jaar meegaat. Dit komt doordat hij bijna altijd in slaapmodus staat. Zolang de boot stilligt, doet hij niets. Pas als hij beweging detecteert, wordt het hele systeem wakker en probeert hij zijn locatie te bepalen, die vervolgens naar de app wordt gestuurd. Daarna gaat hij weer in doornroosjemodus. Er is ook een livemodus, waarbij elke beweging de positie wordt doorgegeven, maar dat verbruikt meer energie, en voorts is de batterij veel eerder leeg. Gemiddeld kan de DanTracker 14 duizend keer zijn positie doorgeven.

Via de website en app kan zo elke beweging van het gekoesterde object worden gevolgd en wie de betaalde app (bijna 13 euro) koopt, kan ook geofencing inschakelen. Komt de tracker buiten een vooraf ingestelde zone, dan krijgt de eigenaar een seintje.

null Beeld
Beeld

Stevig, klein en waterdicht

De gps-bewaker voldoet prima aan zijn taakomschrijving. Hij is zoals het bewakers betaamt stevig, klein en waterdicht. Niet alles is oké. Want naast de aanschaf (199 euro) is een abonnement nodig voor dataverkeer vanaf de simkaart. Dat kost 8 euro per maand, of in combinatie met een zestigmaandenabonnement 4,99 euro. Verder is de batterij niet vervangbaar en geeft het apparaat geen indicatie of hij aan staat en hoe het met de batterij is. Via de app kan dat wel worden gecontroleerd. De gratis variant daarvan (die niet aan geofencing doet) is van de hinderlijke soort, want elke keer dat je hem gebruikt, zeurt hij dat je de betaalde moet nemen. Ook staat in grote letters op het apparaat dat het een tracker is. Snoodaards die hem na de diefstal van uw roerende goed ontdekken, zullen hem gelijk uit het raam kieperen.

Voor een goede ontvangst is de juiste plaatsing noodzakelijk. Hem in de kofferbak van de auto gooien, is zinloos, omdat het apparaat niet werkt als het door staal omgeven is. DanTracker adviseert hem onder de bestuurdersstoel te klemmen, omdat gps-signalen wel door het glas van de cabine gaan. In dat geval werkt het systeem als een zonnetje. Nu nog iets verzinnen voor de autosleutels.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden