Commentaar

'Met deelakkoordjes komen Rutte en Samsom niet weg. Tijd voor masterplan'

Als het hun menens is met het economisch herstel, dan komt het kabinet met een groot, veelomvattend akkoord, schrijft Raoul du Pré in het commentaar van de Volkskrant.

De kordaatheid waarmee premier Rutte vrijdag 'iedereen van goede wil' opriep de handen ineen te slaan in het landsbelang, kan niet verhullen dat het kabinet allerminst de daadkrachtige, stabiele ploeg is die de kiezers werd beloofd. Het effect van gebrek aan steun in de Eerste Kamer is door VVD en PvdA totaal onderschat. In de veelbezongen 'flow' van hun onderhandelingen in het najaar is de buitenwereld kennelijk uit het zicht geraakt. Dat leidde eerder al tot het premie-oproer in de VVD.

Het kan niet anders of de zoektocht naar steun voor nieuwe bezuinigingen gaat uitmonden in het opnieuw openbreken van het regeerakkoord. Dat wordt dan de derde keer in vier maanden tijd - nooit eerder vertoond. En de volgende thema's dienen zich al aan.
Daar zit iets positiefs in: voortdurend tonen onze politici aan dat zij bereid zijn water bij de wijn te doen. Ze maken vuile handen als ze denken dat ze daarmee het land vooruit kunnen helpen.

Consumentenvertrouwen
Er is echter ook een effect dat averechts begint te werken. De invloed die de politiek op de conjunctuur heeft, moet niet worden overschat. Maar op één punt is die er wel: het landsbestuur kan het consumentenvertrouwen danig beïnvloeden. Aangezien juist dat nu het grootste probleem is, heeft het kabinet daar een taak te vervullen.

En daar gaat het mis. Consumenten krijgen het ene na het andere plan op hun bord, dat vervolgens weer verdwijnt of totaal verandert. Politieke leiders zitten om de haverklap opnieuw aan vergadertafels om wéér een nieuw akkoord te smeden dat consumenten direct in hun portemonnee raakt. Het is paniekvoetbal, soms onnavolgbaar voor de toeschouwers. Dat brengt allesbehalve het gewenste vertrouwen dat Den Haag grip op de zaken heeft.

Daarom is het nu wel mooi geweest. Het is logisch dat mensen als Slob, Pechtold en Buma niet meewerken aan nieuwe bezuinigingen als zij geen invloed hebben op de rest van het kabinetsbeleid. De bal ligt bij Rutte en Samsom. Als het hun menens is met het economisch herstel, wordt het tijd voor een masterplan. Niet elke maand een deelakkoordje, niet de ene na de andere tussenformatie, maar een groot, veelomvattend akkoord waarmee we een paar jaar vooruit kunnen. Herstel het vertrouwen.

Raoul du Pré is chef van de politieke redactie van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden