Met de zelfrijdende auto zitten we straks eindelijk in een echte miniwoonkamer

Autotest

Het écht revolutionaire van de zelfrijdende auto zit in het interieur.

Foto Volvo

Er is veel gefrummeld aan het interieur van auto's, want daar kijkt een autorijdend mens vaker tegenaan dan tegen de eigen buitenkant. Alcantara, suède, ribfluweel en verwarming om op te zitten. Kloek klokwerk, chroom, vette wijzers om tegenaan te kijken. Sportpedalen, want het voetwerk wil ook wat.

Een goedkoop interieur voor een appel en een ei oppimpen met doe-het-zelftechnieken kan eenvoudig. Er zijn handremhoezen in kekke kleurtjes en chromen ringen die om de klokjes heen te plakken zijn, voor een habbekrats te koop in China. Ook heel leuk: dashboardstickers. Bij Skoda kon je ooit gepersonaliseerde dashboardstickers bestellen, een beetje zoals je bij de bank een foto van je kwijlende baby kunt laten afdrukken op je betaalpas.

En heel soms zie je nog iemand rondrijden die zich heeft laten overhalen tot flocken, een techniek die is komen overwaaien uit de rallysport en waarbij gekleurde nylonvezels worden geplakt op dashboard, deurpanelen, middenconsole of hoedenplank. Het kan er uitzien alsof een zeldzame doch hardnekkige schimmel zich over het auto-interieur heeft verspreid, maar het kan ook iets fluweligs en aaibaars hebben. En het is reuze functioneel: de vezelige fluweellook voorkomt een hinderlijk glimmend dashboard.

Miniwoonkamer

Dat is natuurlijk allemaal gepruts in de marge, klein bier. In de basis zien alle auto-interieurs er hetzelfde uit: een stuur, een dashboard, voorin twee stoelen (of een doorlopende bank), achterin een achterbank (of een aantal achterbanken, als het een zevenzitter betreft), alle inzittenden zitten met het gezicht in de rijrichting, tenzij de passagier in kwestie in een babystoeltje ligt.

Aan die indeling zou zomaar een einde kunnen komen als de zelfrijdende auto doorbreekt. Dan hoeft niet alles meer in dienst van de chauffeur te staan. Dan kunnen chauffeurs- en bijrijdersstoel naar believen worden omgedraaid, voor een goed gesprek met de achterbankzitters. Er is al een patent gedeponeerd door Ford Global Technologies voor een autostoel met een losse rugleuning die naar believen verschoven kan worden en aan alle kanten van de zitting kan worden vastgeklikt. Dan kunnen de ramen gebruikt worden om films op te projecteren; een begrip als 'vrij zicht voor de bestuurder' behoort straks immers tot het verleden. Dan kan de auto eindelijk een echte miniwoonkamer worden. Met of zonder schimmelige, geflockte deurpanelen.