Met de veertig Vogelaarwijken gaat het beter, vinden bewoners

Minder werklozen, minder vuil en minder vernielingen. De investeringen in de 'prachtwijken' renderen. Bewoners geloven weer in de toekomst van hun wijk.

Anja Sligter

ARNHEM De veertig Vogelaarwijken hebben sinds 2007 lichte vooruitgang geboekt. Vooral het vertrouwen van wijkbewoners in de toekomst van hun wijk is met stappen vooruitgegaan.


Dat blijkt uit de voortgangsrapportage die vandaag naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Ook de leefbaarheid ging in 24 wijken van de 40 vooruit, blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het is in de helft van de wijken veiliger geworden. Er is ook minder goed nieuws. De contacten tussen allochtonen en autochtonen zijn afgenomen.


De rapportage viel samen met de laatste dag van het ministerie van Wijken, Wonen en Integratie. Het (vorige) kabinet sprak met de corporaties af dat zij gedurende 10 jaar jaarlijks 250 miljoen zouden investeren in de aandachtswijken. Het Rijk beloofde ook zelf tien jaar lang een bedrag bij te leggen. De afgelopen jaren was dat 252 miljoen, waarvan 95 miljoen te besteden door bewoners zelf.


Scheidend minister Eimert van Middelkoop (CU) van WWI waarschuwt het vertrouwen van de wijkbewoners niet te beschamen, want de vooruitgang is nog 'fragiel', zegt hij. Het nieuwe regeerakkoord rept met geen woord over de wijkaanpak, behalve dat de Vogelaarheffing wordt afgeschaft. Dat betekent dat de corporaties niet meer gezamenlijk een fonds hoeven te vullen waaruit de investeringen deels werden betaald. Voor een stad als Arnhem met vier probleemwijken scheelt dat vijf miljoen van de vijftien die de corporaties erin totaal voor uitrekken.


De economische crisis slaat in de Vogelaarwijken minder hard toe dan elders, de verkoopprijs van de woningen is gestegen, iets minder baby's hebben na hun geboorte zorg nodig en er is minder schooluitval. Sommige wijken doen het opvallend goed. De wijk Woensel- West in Eindhoven is bijvoorbeeld een stuk veiliger geworden. In de wijk Velve-Lindenhof Enschede is het aantal geregistreerde werkzoekenden gedaald naar het stedelijk gemiddelde en in de wijk Nieuwland in Schiedam is het aandeel havo/vwo'ers met 4 procent gestegen, terwijl dit in de rest van de stad met 1 procent daalde.


Alle wijken zijn bovendien minder vuil en er wordt minder vernield, maar de muren worden nog even vaak beklad.


Minder schooluitval

Uit de studie van het Planbureau van de Leefomgeving Nieuwbouw, verhuizingen en segregatie blijkt dat daar waar veel is gerenoveerd en gebouwd de aandachtswijken een meer gemêleerde bevolking hebben gekregen.


Ook meer zorg sorteert enig effect. Hadden in de wijken 20 procent van de baby's in 2007 nog extra zorg nodig, in 2008 was dat 19 procent, terwijl die behoefte in de rest van de steden gelijk bleef.


Het opleidingsniveau groeide tussen 2007 en 2010. De schooluitval is in alle wijken gedaald van 7,5 procent in 2006 naar 6,4 procent in 2009, wat gelijk is aan de landelijke trend.


Met de niet-westerse allochtonen gaat het beter in de aandachtswijken dan elders. Ze gaan vaker naar de havo en het vwo en zijn minder vaak werkloos.


De bewonerspeilingen die de gemeenten hebben uitgevoerd laten een pessimistischer beeld zien dan de cijfers van het CBS. De meerderheid van de bewoners van de wijken zien een licht negatieve ontwikkeling. Een uitzondering is het Utrechtse Kanaleneiland. Daar oordelen de bewoners zeer positief over de manier waarop de wijk zich ontwikkelt op alle fronten (leefbaarheid van de buurt, beleving van de buurproblemen en de sociale veiligheid). Daartegenover staat een zeer negatieve score van de wijk Poelenburg in Zaanstad.


De veertig wijken hebben hun achterstand nog lang niet ingelopen. Bij de eerste CBS-cijfers in 2007 was het aandeel woningen van lage kwaliteit twee keer zo hoog als in de rest van het land, het gemiddeld inkomen lag 25 procent lager en de werkloosheid was er hoog. In de wijken stonden meer zwakke scholen, het opleidingsniveau was laag en er was meer schooluitval. Mensen stierven er zes jaar vroeger en de babysterfte was hoger.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden