Met de portofoons ging tijdens troonswisseling van alles mis

Tijdens de troonswisseling op 30 april in Amsterdam hebben de communicatiesystemen van de politie op een cruciaal moment gefaald. Met het portofoonverkeer rond de abdicatie en de bordesscène op de Dam ging van alles mis.

VAN ONZE VERSLAGGEVER MARCEL VAN LIESHOUT

AMSTERDAM - Mede door overbelasting van het gsm-netwerk en het lawaai op de Dam konden politiemensen daar geen contact krijgen met het beleidscentrum.

Die communicatieproblemen hebben bijgedragen aan de aanhoudingen van Hans Maessen van het Republikeins Genootschap en de studente-activiste Joanna, blijkt uit een feitenrelaas van de Amsterdamse politie dat gistermiddag aan de gemeenteraad is verstuurd. In een brief schrijft burgemeester Van der Laan dat bij de aanhouding van Joanna gezondigd is tegen de afspraken: politiemensen op de Dam hadden hoe dan ook contact moeten zoeken met het bevoegd gezag in het beleidscentrum en dat is niet gebeurd.

'Zo vlekkeloos was het dus allemaal niet, de politie en de burgemeester leggen een schuldbekentenis af', reageert SP-raadslid Laurens Ivens op het feitenrelaas. 'Zelfs op zo'n dag die tot in de puntjes is voorbereid, blijken de communicatiemiddelen ondeugdelijk. Nu ging het om een gezellig volksfeestje. Je moet er niet aan denken wat kennelijk mis kan gaan bij een andersoortig massa-evenement met dreigend gevaar.'

Voor de aanhoudingen van Maessen en Joanna heeft de politie al op 30 april publiekelijk excuus aangeboden. In het feitenrelaas herhaalt de politie dat Maessen abusievelijk voor een ander is aangezien, een zogeheten 'Potentieel Gewelddadige Eenling' (PGE) die onder alle omstandigheden moest worden opgepakt. Joanna stond op een fotolijstje waarover alle politiemensen beschikten: ze moest goed worden geobserveerd omdat ze eerder in Utrecht tegen de monarchie had gedemonstreerd en had aangekondigd ook op de Dam te gaan protesteren.

Maessen zou grote gelijkenis vertonen met nummer 2 van een lijstje van tien PGE's en is daarom abusievelijk aangehouden, staat in de stukken. Joanna was nummer 12 van de 20 personen wier beeltenissen in het bezit waren van alle politiemensen. SP-raadslid Ivens: 'Dat meisje heeft nota bene van te voren overleg gehad met de burgemeester. Ze heeft met een kartonnen bordje in Utrecht gestaan. Waarom staat zo iemand op een lijst van potentieel gevaarlijke mensen?'

Bij de aanhouding van Maessen en Joanna is niemand betrokken geweest van de Dienst Beveiligen en Bewaken, beklemtonen politiechef Aalbersberg en de burgemeester.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden