NieuwsBoris Johnson

Met de pen als zijn zwaard vocht Boris Johnson zich naar het hoogste ambt: het premierschap

Dat de nieuwe premier Boris Johnson zijn politieke carrière jarenlang bleef combineren met de journalistiek, is voor Britse begrippen helemaal niet zo gek. 

Boris Johnson in zijn tijd als journalist van The Daily Telegraph.Beeld Getty Images

In financieel opzicht gaat Boris Johnson er vandaag waarschijnlijk op achteruit. Als premier van het Verenigd Koninkrijk gaat hij 150.000 pond verdienen, een ton minder dan wat hij nu elk jaar ontvangt voor zijn maandagcolumn in The Daily Telegraph. Het zal Johnson weinig deren – hij noemde zijn journalistieke inkomen ooit spottend ‘kippenvoer’ – omdat het premierschap zijn hoogste doel in het leven was. De pen was voor hem het zwaard waarmee hij zich naar de politieke top heeft gevochten.

Als correspondent in Brussel, dertig jaar geleden, had Johnson een gat in de markt gevonden: euroscepsis. Zijn stukken over zogenaamde EU-regels – voor de kromming in bananen bijvoorbeeld – veroorzaakten grote commotie. De Europese Commissie stelde een aparte functionaris aan om Johnsons verhalen te ontzenuwen. Onbegonnen werk. Op het eiland gingen ze een eigen leven leiden. Zijn stukken leidden tot een groeiende euroscepsis binnen de Conservatieve Partij, en andere Britse journalisten in Brussel begonnen Johnson te kopiëren.

Johnsons verkiezing tot parlementair afgevaardigde van Henley-on-Thames in 2001 betekende geenszins het einde van zijn journalistieke carrière. Hij combineerde lidmaatschap van het Lagerhuis niet alleen met zijn wekelijkse Telegraph-column, maar ook met het hoofdredacteurschap van The Spectator, ’s werelds oudste nog bestaande weekblad. Pas in 2005, toen hij werd aangesteld als woordvoerder cultuur, moest hij The Spectator, die in zijn tijd de bijnaam ‘The Sextator’ kreeg, vaarwel zeggen.

Oude bazin

Boris Johnson is het beste voorbeeld van de verwevenheid tussen politiek en journalistiek in het Verenigd Koninkrijk. Die is veel sterker dan in Nederland. De overstap van journalist naar politicus, of andersom, baart amper opzien. Het was daarom geen verrassing dat oud-minister van Financiën George Osborne, na te zijn ontslagen door Theresa May, hoofdredacteur van The Evening Standard werd. Vanaf dat podium kon hij zijn oude bazin veel beter aanvallen dan vanuit het parlement.

In het algemeen zijn politici op het eiland veel journalistieker ingesteld, en journalisten politieker. Kranten lijken soms op opiniedagbladen. De progressieve Guardian voerde onlangs een felle anti-Boris-campagne, terwijl sommige Daily Telegraph-journalisten hun steun aan Johnson – die elke maandag garant staat voor 20 duizend extra lezers – amper konden verbergen tijdens campagnebijeenkomsten.

Eén ding is nu al zeker: als zijn premierschap in tranen eindigt, en die kans bestaat, zal hij als verloren zoon met open armen worden ontvangen door ‘The Daily Borisgraph’.

LEES VERDER

Brexiteer Boris Johnson wordt nieuwe premier van Verenigd Koninkrijk
Boris Johnson (55) is de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. De oud-journalist kreeg tweederde van de Conservatieve partijleden achter zich na een wekenlange leiderschapsstrijd met zijn rivaal Jeremy Hunt. Woensdag krijgt hij de sleutels van 10 Downing Street. Johnson volgt Theresa May op.

Dit elftal hielp Boris Johnson aan het premierschap
Boris Johnson heeft dinsdag bij de Conservatieven de strijd om de opvolging van premier May gewonnen, en dat heeft hij mede te danken aan zijn team van sympathisanten. Wie zijn zij?

EU niet onder de indruk van dreigementen Boris Johnson: ‘Laat Londen de No Deal maar leveren’
Als Boris Johnson dacht dat de EU nerveus zou worden van zijn dreigement zonder akkoord uit de EU te stappen, raakt hij dinsdag een illusie armer. ‘Laat hem de No Deal maar leveren’, zeggen zelfverzekerde ambtenaren in Brussel. ‘Laat Londen überhaupt iets leveren.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden