Met de D66-bus naar Oost-Groningen, dat geholpen moet worden door legale wietverbouw

Met de D66-bus naar de verlaten pleinen van Drenthe en Groningen.

Campagnebus in Assen.

Op de zijkant van de bus staat, groot als Gulliver, het hoofd van de partijleider. Ik zit daarachter, ín de bus: voor één dag kan ik de wereld bezien door de ogen van Alexander Pechtold.

Hoe die is? Ledig. Waar de bus ook parkeert: geen sterveling te bekennen. De mensen hebben op maandagochtend wat anders te doen dan flyers aanpakken van het campagneteam van D66.

In wit met groene jacks, sweaters of shawls zwermen ze uit over verlaten dreven en lege marktpleinen. Wie zich buiten waagt, kan worden omsingeld door een groenwitte brigade. Dan laat je het wel uit je hoofd over referenda, sleepwetten of nepnieuwsbureaus te beginnen.

De campagnebus waarmee D66 door het land toert, is comfortabel. Broodjes en koffie aan boord, er zijn oplaadpunten voor digitale spullen, achterin is een zitje. Mag ook wel, de vrijwilligers maken lange dagen. Om 8 uur werd al geflyerd op Hoog Catharijne, vanavond om half 11 is station Sloterdijk in Amsterdam de laatste stop. Tussendoor maken we een slinger door Drenthe en Groningen.

Menno Snel (47) heeft nog nooit campagne gevoerd. Hij was een man achter de schermen, werkte een paar maanden geleden nog bij de Nederlandse Waterschapsbank. Toen Pechtold hem vroeg staatssecretaris belastingen te worden, moest hij nog partijlid worden. Een Wiebes-achtige verschijning, vriendelijk, energiek, ogen en oren op steeltjes. Met collega's als Koolmees, Van Engelshoven en Ollongren de belichaming van het nieuwe D66 - bestuurlijk, oplossingsgericht en met een onthechte verhouding tot het partijverleden.

'Leuk om te zien hoe dit gaat', zegt hij. 'Maar dit is niet echt mijn campagne. Het gaat om de lokale mensen.' Dan wijst hij naar buiten: 'Hier, klompenmakerij. Mooi is dat.'

Overal wordt de bus opgewacht door de lokale lijsttrekker. In Assen regelt die een rondleiding in de Nieuwe Kolk, het culturele hart van Assen - 'paradepaadje van D66'. Op de Brink van Tynaarlo volgt uitleg over de Prins Bernhardhoeve - 20 hectare braakliggend terrein, sinds vandaag eigendom van de gemeente.

In Tynaarlo staat ook de grijze dienst-Audi klaar die Snel naar een belastingverdrag met de Oekraïne moet brengen. Rens Raemaekers (26) uit Leudal blijft wel buspassagier. Hij is het jongste Kamerlid en toch al een eeuwigheid voorgesorteerd.

Snel (links) en Raemakers: 'Kijk, een klompenmakerij.'

Vanaf z'n 12de 'studeerde' hij elke avond tot 11 uur, om daarna Pauw & Witteman te kijken. Kamerlid worden was zijn einddoel. 'Zo vroeg al bereiken wat je wilde, geeft ontspanning', zegt hij. Debatteren, liefst in de plenaire zaal, dat is wat hij wil. Niks mooiers dan een interruptiedebat met Leon de Jong van de PVV over armoedebeleid. Z'n hoogtepunt tot dusver? Dat Pechtold en Rutte op een avond samen naar zijn werkkamer kwamen, terwijl hij nog zat te werken.

Campagnevoeren doet hij graag. Dit is z'n derde bustocht alweer. 'Het wordt wel wat harder', merkt hij. Bij kritiek op het afschaffen van het referendum heeft Raemakers een oneliner klaar: 'We gooien de oude schoenen weg voordat we nieuwe hebben. Dan loop je op blote voeten en voel je des te beter de ondergrond.' Hij moet er zelf om lachen. 'Maar jongeren vragen vooral wanneer de wietwet komt.'

Later zal Henriëtte Davelaar, campagneleider in Winschoten, vertellen dat ze op straat vaak gezeur heeft. ''Krijg ik er een appartementje in Scheveningen bij?', vragen ze dan. De landelijke politiek loopt dwars door de lokale heen.'

'Mensen, maak er wat moois van', zegt de chauffeur door de intercom als we Winschoten binnenrijden. In een zaaltje van hotel Victoria wacht een fascinerend plan: hoe de verbouw van hennep en marihuana deze arme regio een impuls kan geven.

Een dame van Hempflax, dat in Oost-Groningen hennep voor industriële toepassingen verbouwt, verwacht er veel van. Een investeerder - die voorlopig nog anoniem wil blijven - vertelt dat hij miljoenen wil steken in de verbouw van marihuana voor recreatief gebruik. Ze gaan bijna op hun knieën voor Kamerlid Maarten Groothuizen om van Oldambt een proefgemeente voor legale wietverbouw te maken. Die zegt 'er het beste van te willen maken binnen de marges die er zijn'.

Hennepthee van D66.

Na Winschoten gaat de bus verder zonder mij. De vrijwilligers zijn niet aan pers gewend en moeten ook onder elkaar kunnen zijn, vindt de reisleiding.

Prima. Intussen loop ik rond met gedachten over hennep en wiet als strohalmen voor Oost-Groningen. Daar zit een prachtverhaal in. Voor thuis krijg ik een builtje hennepthee mee. 'Goede trip terug', zegt de campagneleider. Of zoals Pechtold zich zijn ervaringen met softdrugs herinnerde: 'Het werd allemaal een beetje ruimer.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden