Met de bus een middagje op sollicitatie

Kansrijke Amsterdamse bijstandsontvangers gaan sinds maandag met een busje op excursie naar werkgevers met vacatures. 'Ik weet zeker dat ik nu snel een baan heb.'..

Van onze verslaggeefster Yvonne Doorduyn

Het is niet zeven uur 's morgens, zoals was aangekondigd. Bijstandsgerechtigden worden niet in alle vroegte van hun bed gelicht om aan het werk te gaan. Het eerste bijstandsbusje dat maandag om half één vertrekt vanaf de parkeerplaats van sportpark Ookmeer (Amsterdam-West) lijkt weinig op de onorthodoxe maatregel die de Amsterdamse wethouder Rob Oudkerk van Sociale Zaken eind augustus aankondigde, en waar vriend en vijand tegen te hoop liep.

De negen uitverkorenen gaan maandag een middagje solliciteren, op excursie bij werkgevers met vacatures in Aalsmeer. Het project, uitgevoerd door het gemeentelijk bemiddelingsbureau Maatwerk, moet bijstandsontvangers helpen met solliciteren. Nïet om ze met de zweep in een busje te krijgen en ze naar een door de gemeente aangewezen werkplek te brengen – het beeld dat twee maanden geleden ontstond.

'Wij introduceren hen bij de werkgever', zegt Michel Kanters, directeur van Maatwerk. 'Ze hebben dan meer kans dan wanneer ze zelf solliciteren.' Toch is de excursie minder vrijblijvend dan het lijkt. Wie niet meewerkt, wordt 10 tot 20 procent gekort op zijn uitkering. Mensen die net een uitkering hebben aangevraagd, moeten in afwachting van de uitkomst van het 'busjestraject' acht weken op hun geld wachten. De proef in Amsterdam-West kost ruim tweeduizend euro per cliënt.

Luciano Zimmerman, een dertiger van Antilliaanse afkomst en de enige passagier die met de pers wil praten, is de gemeente nu al dankbaar. Voor hij in het busje stapt – een lach van oor tot oor en de duim omhoog – zegt hij er zeker van te zijn snel werk te hebben.

Zimmerman zit drie jaar in de bijstand; sinds een paar weken heeft hij 'geen zin meer om thuis te zitten'. Op de zes vacatures die hij heeft uitstaan, heeft hij nog niets gehoord. 'Ze zijn intensief met me bezig', vertelt hij.

De twee busjes die iedere week gaan rijden – het allereerste busje viel vorige week uit omdat de vier gegadigden werk hadden gevonden – zijn onderdeel van een traject van vier weken. In de eerste week wordt de bijstandsklant geinformeerd over de mogelijkheden en ondergaat hij een aantal tests waaruit zijn motivatie moet blijken. De proef richt zich op de 'kansrijken'. In de tweede week, de week van de busjes, maakt de bijstandsgerechtigde kennis met mogelijke werkgevers en in de derde en vierde week gaat hij, als het lukt, aan de slag. Het zijn de twee weken proeftijd waarin de werkgever moet bepalen of hij de werknemer wil houden en de bijstandsgerechtigde moet aangeven of dit is wat hij wil.

Of Zimmerman zonder de hulp van de gemeente ook aan de bak was gekomen? 'Misschien wel', geeft hij toe. 'Bij het CWI zijn ze ook voor me aan het bellen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden