Met de billen bloot om te protesteren tegen Poetin

Primeur voor de Zwarte Cross: een actie tegen repressie in Rusland. Niet iedereen doet mee uit idealisme: 'Zo is de toegang gratis; dat scheelt toch mooi 100 euro.'

LICHTENVOORDE - Poetin my ass. Met rode lippenstift staat het geschreven op de bleke buik van de 27-jarige Niels uit Doetinchem. Vanwege zijn 'politieke betrokkenheid' - hij zit bij de PvdA - wil de jongen niet met zijn achternaam in de krant. Naakt rondjes over een crossbaan rennen, dat wil hij wel.


Samen met zo'n 450 anderen doet Niels mee aan de Naked Run For Freedom die dit jaar voor het eerst gehouden wordt op het Zwarte Cross-festival in de Achterhoek. Twee rondjes over de crossbaan met alleen een helm op het hoofd. Aandacht vestigen op de toenemende repressieve houding van de Russische regering, is het doel. Binnen een maand waren er voldoende inschrijvingen voor het naaktrennen.


'We willen al heel lang iets doen met een goed doel', zegt Pieter Holkenborg, een van de organisatoren van Zwarte Cross, het grootste betaalde festival van Nederland dat jaarlijks een mengeling biedt van muziek, motoren en modder. 'Bij Amnesty International voelden wij ons allemaal goed.' En dus staken de twee organisaties de koppen bij elkaar. Een Naked Run, dat leek de organisatoren van het festival wel een grappig idee. Amnesty International zag er ook wel wat in. 'Het past goed bij Pussy Riot', zegt Emile Affolter van de mensenrechtenorganisatie.


De leden van de Russische protestgroep en punkband kunnen wel wat steun gebruiken. Twee bandleden zitten nog altijd vast na een protestactie in Moskou. Deze week diende het hoger beroep voor beiden. Amnesty International hoopt met acties als deze de druk op president Poetin op te voeren.


'Dit hele jaar voeren wij actie voor Rusland, vanwege het Nederland-Ruslandjaar', zegt Affolter. Met demonstraties, petities en ludieke acties probeert de organisatie aandacht te vragen voor de verslechterde mensenrechtensituatie onder het bewind van Poetin.


'Poetin is zo kwaad nog niet'

Bemoit Hendriks (21) uit Helmond haalt zijn schouders er over op. Met Pussy Riot heeft hij niet zoveel. Poetin is ook zo kwaad nog niet, vindt de student uit Helmond. 'Hij is alleen te lang aan de macht, het wordt nu wel eens tijd dat hij weg gaat.' Maar dat is niet de reden waarom Hendriks vandaag meedoet mee aan de protestactie. Het is hem te doen om de gratis toegang die hij krijgt tot de Zwarte Cross. Alle deelnemers aan de Naked Run mogen na afloop zo lang blijven op het vierdaagse festival, als ze willen. 'Dat scheelt toch mooi 100 euro. Dat vind ik best veel geld', zegt Hendriks.


Ook Stefan Pasveer (19) is afgekomen op het gratis kaartje. 'En je krijgt ook een badjas en helm.' Bovendien is naakt over een crossbaan rennen echt iets wat je een keer in je leven moet doen, vindt hij. Dat het nog voor een goed doel is ook, is mooi meegenomen.


Voor Niels is dat heel anders. Hij volgt het nieuws over Rusland op de voet. 'Ik ben zelf biseksueel, net uit de kast. Hier in Nederland kan ik dat gewoon aan mijn vrienden vertellen. In Rusland kan dat niet, dan vinden mensen je meteen smerig.' En dus is Niels vandaag naar Lichtenvoorde gekomen. Spannend vindt hij het wel. 'Ik ben niet zo van het naaktlopen. Ik hou ook niet van naaktcampings.'


Als alle naaktrenners klaar staan bij de crossbaan is het wachten op een skype-verbinding met Rusland. Van daar uit geeft Jekaterina Samoetsevitsj, een van de leden van Pussy Riot, het startsein.


'One, two, three, four. Start', roept de Russin over de luidsprekers. Op een drafje begeven 450 blote lichamen, zich de modderige baan op. Het publiek joelt. 'Daar gaan ze. Met een Achterhoekse wind door de bilnaad', is het jolige commentaar van de presentator van het evenement. 'Wat een helden.'


Een rechtbank in de stad Saransk heeft een verzoek van Nadezjda Tolokonnikova van de meidenband Pussy Riot om vervroegde vrijlating verworpen. Ze zit sinds anderhalf jaar vast na een veroordeling wegens 'straatschenderij'. Daarmee werd zij gestraft voor een protestactie waarbij de band in de belangrijkste kathedraal van Moskou een lied tegen president Poetin ten gehore bracht.


Na het uitzitten van driekwart van haar straf kwam Tolokonnikova in aanmerking voor vervroegde vrijlating, maar de rechter wees het verzoek af omdat ze geen berouw van haar daad had getoond.


Tijdens de zitting weigerde Tolokonnikova zich schuldig te verklaren. 'Ik heb principes waaraan ik vasthoud', zei ze vanuit een getraliede kooi in de rechtszaal. Ze kondigde aan dat ze haar veroordeling tot aan het Opperste Gerechtshof zal aanvechten.


Kort geleden kreeg ook een ander lid van de band, Maria Aljochina, te horen dat ze de volle twee jaar moet uitzitten. Een derde lid, Jekaterina Samoetsevitsj, kwam vorig jaar oktober op vrije voeten nadat haar veroordeling was omgezet in een voorwaardelijke straf.


Lid Pussy Riot moet straf gewoon uitzitten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.