Met dank aan alle spieren

Vanaf vandaag neemt Selena Piek deel aan de NK badminton. Met Eefje Muskens staat ze in het dubbel 17de op de wereldranglijst. Jammer dat de erkenning in Nederland achterblijft.

Badminton een campingsport? Onzin, badminton is explosief en vergt veel van spieren, gewrichten en zintuigen, weet Selena Piek (22). Als bewijs haar belangrijkste lichaamsdelen op een rij.


Voeten

Haar voeten zien er niet uit, vindt ze. Ze heeft namelijk een hamerteen en ze zijn een beetje hol. Maar ondertussen is het juist haar voetenwerk waar Selena Piek om wordt geroemd.


Ze is lichtvoetig en daardoor zeer wendbaar. Haar voetenwerk was zelfs haar redding gedurende haar jeugd. Haar trainer voorspelde dat ze de nationale selectie nooit zou halen, vervolgens werd ze gebeld door een andere coach. Piek: 'Hij zei: jouw techniek is niet zo goed, maar dat leer je wel. Ik ben onder de indruk van jouw voetenwerk. Ik wil jou bij mijn club.' Ze veranderde van club en ontwikkelde zich tot de speelster die ze nu is.


Sinds vorig jaar speelt ze samen met dubbelpartner Eefje Muskens. Destijds 'een probeersel' van haar toenmalige coach. Maar wel een met groot succes. De twee wonnen achtereenvolgens vijf internationale toernooien en klommen in een paar maanden van plek 237 naar de 17de plaats op de wereldranglijst. Piek: 'Ik moest een aantal keer mijn ticket omboeken, we verwachtten niet in de finale te komen.'


Bovenbenen

Eigenlijk is haar hele lichaam van belang, maar het belangrijkste lichaamsdeel voor haar sport? Haar bovenbenen. Badminton is een explosieve sport. Tijdens een wedstrijd stapt Piek een keer of zeshonderd 'uit', zoals ze het participeren op de bal noemt. En ja, door topbadmintonners wordt een shuttle gewoon aangeduid als bal.


Haar sport wordt in Nederland vaak gezien als een campingsport. 'Veel mensen weten niet dat badminton de snelste racketsport is', zegt Piek. Er worden snelheden gehaald van meer dan 400 kilometer per uur. 'Dan krijg ik de vraag: lekker geshutteld? Hou je mond!, denk ik dan. Dat klinkt hetzelfde als: lekker gestofzuigd?'


De erkenning in Nederland ontbreekt. En dan viel een jaar geleden ook nog eens de subsidie van NOC*NSF weg. 'We worden afgerekend op de prestaties van onze voorgangers. Dat kan ik ergens wel begrijpen, we waren ook verwend. Maar het is wel wennen om ineens op nul te staan. Er zijn mensen hierom gestopt. Dan vraag ik me wel af hoe graag je iets wilt', zegt Piek.


Onderarm en vingers

Om een harde smash te ontregelen wordt er veel gebruik gemaakt van de onderarm. Tijdens een training spelen Piek en Muskens regelmatig ellenlange sessies naar elkaar tegen de muur. Een training is al snel goed voor duizenden geslagen ballen.


Daarnaast is vingervlugheid van belang. Het handvat van een badmintonracket is vrij dun, daarom wisselt Piek vaak van grip, van onderhands, naar bovenhands.


Piek traint rond de twintig uur per week en geeft 's avonds trainingen aan diverse clubs om rond te komen. Ze betaalt bijna al haar onkosten zelf, trainingen, fysiotherapie, en de grootste last: de reiskosten rondom toernooien.


Wil ze punten halen voor de wereldranglijst, dan moet Piek samen met haar trainingspartner Muskens naar het buitenland, waaronder Azië. 'Zonder dat is kwalificatie voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, ons doel, onmogelijk. Als we kijken naar de geschoonde lijst, zouden we er met onze huidige stand bij zitten', zegt Piek.


Ogen

Veel fysieke kwaliteiten zijn trainbaar, inzicht is dat niet. Piek: 'Dat heb ik van nature.' De badmintonster kan haar tegenstander snel lezen. Weet gemakkelijk in te schatten wat sterke punten of zwakke punten zijn van de vrouw tegenover haar in het veld en hoe snel een bal op haar af komt.


In Azië, waar badminton heel populair is, is het heel simpel. Piek: 'Ze trekken een blik sporters open en laten die vervolgens gigantisch hard trainen. Wij zouden alles afscheuren, daar geldt: kun je het niet aan, dan staan er nog tien anderen voor jou te wachten.'


Teams worden speciaal samengesteld op fysieke kenmerken. Vaak wordt er een combinatie gemaakt van iemand van lengte, die hard kan slaan en een meer lichtvoetige en kleinere speelster als Piek met haar 167 centimeter. Kleinere speelsters controleren en verdelen meestal het spel.


In het geval van Piek en Muskens gaat dat niet op. Beiden zijn klein van postuur, maar wie niet lang is, moet slim zijn, zeggen ze. Piek: 'Als je creatief bent, kun je ook op andere manieren winnen. We hebben dan wel niet de meest verpletterende en verwoestende smash, maar we zijn wel allebei heel erg vaardig en lezen het spelletje goed.' Dan slaan ze een keer een zachte bal, om iemand die gewend is aan harde ballen te ontregelen.


Eind april doet Piek mee aan de EK, NOC*NSF houdt het resultaat in de gaten. Piek: 'Als we een medaille binnen halen, komt er geld uit speciale potjes vrij. Dat zou het wel makkelijker maken, de geldboom raakt op.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden