Met buikje minder stress

De Volkskrant schreef over een onderzoek dat in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde werd gepubliceerd (Voorpagina, 31 december). Magere mannen zouden eerder sterven....

Uit statistische gegevens blijkt echter dat dit vooral voor mannen geldt. De conclusie dat een buikje gezond zou zijn, is kortzichtig en gevaarlijk. Nog gevaarlijker is te concluderen dat overgewicht niet zo gevaarlijk is omdat we medisch beter weten hoe we de problemen het hoofd kunnen bieden. Het is een zelfde soort redenering als bij aidsmedicatie: omdat hiv niet meer dodelijk is en er pillen voor zijn, zijn de soa’s toegenomen.

Het wekt de suggestie dat overeten niet gevaarlijk zou zijn en je daardoor zelfs langer zou leven. Het onderzoek geeft aan dat magere mannen (niet normaal gewicht, niet dik) eerder sterven. De oorzaak is niet het eten, maar een verschil bij stress. Bij mannen werkt ernstige stress vermagerend, vrouwen komen daarentegen aan van stress. Mannen met buikje hebben vaak minder stress.

Het gezondst is uiteraard een normaal gewicht. Overgewicht leidt tot gezondheidsrisico’s, ondergewicht ook. Om een voorbeeld te noemen: minister Plasterk wordt ervaren als een integere politicus. Hij zegt dat hij zich in de politiek als een vis in het water voelt. Je kunt zien dat hij niet liegt: zijn magerte heeft plaatsgemaakt voor een normaal gewicht.

Martine Delfos, Utrecht biopsycholoog

Gezond
Het nieuws is dat de algemeen veronderstelde correlatie van BMI-categorieën met sterftekans moet worden herzien. En misschien ook die met gezondheid, maar dat is uit de gepresenteerde cijfers niet te lezen.

Gezond
We namen altijd aan dat ongezonde mensen eerder dood gingen, en dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Wel was al lang bekend dat overgewicht (gedefinieerd als BMI 25 tot 30) de mens niet ongezonder maakt.

Gezond
En we wisten eigenlijk ook wel, dat ondergewicht (BMI minder dan 18,5) erg ongezond is.

Gezond
Dat dunnere mensen, met een BMI tussen 18,5 en 23 (wat binnen de categorie normaal wordt gerekend) zo veel eerder doodgaan, is de echte schok van dit onderzoek.

Gezond
Zorg er maar voor dat je wat zwaarder bent, dan wat tot nu als ideaal gold, dan leef je langer. En dat mag ook nog wat kilootjes meer zijn dan wat tot nu toe werd verondersteld. Pas bij een BMI boven de 35 hoef je pas te vrezen (veel) eerder dood te gaan.

Gezond
De BMI-index is – dat is weer eens gebleken – voor de gezondheid geen goede maatstaf. Want te vet zijn, vooral rondom je buik, blijft natuurlijk wel slecht, ook al leef je er niet korter door.

Gezond
Mollig zijn, dat is in alle opzichten ideaal! Idee voor een nieuwe campagne?

Gezond
Martin Klomp, Nijmegen

Boodschap
In de jaren tachtig van de vorige eeuw werkte ik als psychogerontoloog bij de kruisvereniging Breda en in die functie was ik nauw betrokken bij preventieve gezondheidshuisbezoeken die wijkverpleegkundigen brachten aan ouderen.

Boodschap
Toen al lieten wijkverpleegkundigen ouderen met een buikje weten dat ze niet hoefden te gaan lijnen omdat uit Amerikaanse studies waaruit was gebleken dat overwicht weliswaar een risicofactor is voor personen beneden de 50, maar dat 50-plussers met licht tot matig overgewicht juist een langere levensverwachting hadden dan leeftijdsgenoten die netjes voldeden aan de BMI normen.

Boodschap
Toen ik in 2002 het boek Lexikon der populären Gesundheitsirrtümer van Duitslands bekendste voedingsdeskundige Udo Pollmann las, kreeg ik een eerste Aha-erlebnis. Een van de misvattingen over voeding die hij aanpakt, is dat overgewicht het leven verkort. Pollman baseert zich op twee Amerikaanse en twee Duitse epidemiologische studies uit de jaren negentig.

Boodschap
Zelfs in de eeuw van internet kan het kennelijk twintig jaar duren voordat belangrijke resultaten van buitenlands onderzoek ook in Nederland gemeengoed worden.

Boodschap
Huub Buijssen, Tilburg psychogerontoloog

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden