Met Betancourt hebben ze het nu helemaal gehad

Soms sta je vreemd te kijken bij de uitkomst van een opiniepeiling. Neem die van Invamer Gallup dat vorige week berekende dat de aankomende Colombiaanse president Juan Manuel Santos populair is bij 76 procent van de Colombianen....

Iñaki Oñorbe Genovesi is buitenlandredacteur.

Santos is dus nu al populairder dan zijn leermeester Uribe. De man die acht jaar lang met zijn succesvolle én omstreden politiek van ‘Democratische Veiligheid’ de gewelddadige historie van Colombia ten goede heeft veranderd.

Opmerkelijker echter aan de opiniepeiling was het overzicht van de minst populaire personen. Dat 93 procent van de Colombianen een pesthekel heeft aan de Venezolaanse president Hugo Chávez zal niemand verbazen. Maar wie had gedacht dat 80 procent van de Colombianen negatief staat tegenover Ingrid Betancourt, de voormalige Frans-Colombiaanse presidentskandidate en ex-gegijzelde van de narcoguerrillabeweging FARC?

Ze is keihard gevallen. Twee jaar geleden gold Betancourt nog als een nationale heldin. Als het symbool van het tragische lot dat alle door de FARC ontvoerde mannen en vrouwen in de Colombiaanse jungle moeten ondergaan. Heel het land huilde op 2 juli 2008 van geluk toen het Colombiaanse leger Betancourt na bijna 6,5 jaar ellende bevrijdde.

Maar al snel kwamen de eerste krassen op Betancourts blazoen. Voormalige medegevangenen bekritiseerden haar arrogantie en egoïsme. Haar ex-man Juan Carlos Lecompte, die een niet aflatende campagne voor haar vrijlating voerde, beklaagde zich over haar ‘kilheid’ na haar bevrijding.

Zelf zweeg Betancourt. Wie haar verhaal wil weten, moet wachten op haar in september te verschijnen boek. Wel besloot Betancourt vorige maand de Colombiaanse staat aan te klagen. Omgerekend 5,5 miljoen euro eiste ze. Omdat de Colombiaanse overheid op de dag van haar ontvoering in San Vicente del Caguán zou hebben nagelaten haar voldoende te beschermen en daarna niet genoeg zou hebben gedaan on haar eerder te bevrijden.

De Colombianen waren onthutst. Vooral toen de Franse krant Le Journal de Dimanche ook nog eens publiceerde dat Betancourt ontevreden zou zijn met het bedrag van 450 duizend euro dat Frankrijk haar zou hebben aangeboden als terrorismeslachtoffer.

Betancourt, die ontkent in Frankrijk te hebben geklaagd en haar aanklacht tegen Colombia weer heeft ingetrokken, bezweert echt geen geldwolf te zijn. Het geëiste bedrag zou bedoeld zijn geweest voor haar stichting en voor alle Colombiaanse kidnapslachtoffers waarmee zij ‘zich zo verbonden voelt’.

Kennelijk zo verbonden dat Betancourt sinds haar vrijlating in juli 2008 maar tweemaal, en slechts voor enkele uren, Colombia heeft bezocht. En ook in haar woonplaatsen New York en Parijs nauwelijks de tijd heeft willen vinden om aandacht te schenken aan de slachtoffers voor wie zij ooit beloofde te willen vechten.

Zoiets maakt terecht niet geliefd, blijkt uit de opiniepeiling. Benieuwd hoeveel Colombianen Betancourt nog echt moeten als inderdaad blijkt dat ze in 2002 zelf debet is geweest aan haar ontvoering. Omdat Betancourt 32 keer een waarschuwing zou hebben genegeerd om niet naar San Vicente del Caguán af te reizen.

Of zou ze dat fijntjes onvermeld laten in haar boek?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden