Met besluit Jeruzalem te erkennen als hoofdstad Israël veroorzaakt Trump ware diplomatieke aardbeving

commentaar

President Trump denkt de impasse te doorbreken met zijn Jeruzalem-besluit. Maar zijn vijanden profiteren.

Palestijnen verbranden posters van President Trump tijdens een protest tegen zijn beslissing om Jeruzalem officieel te erkennen als hoofdstad van Israël. Foto epa

President Trump staat erom bekend dat hij graag met politiek incorrecte granaten gooit, maar met zijn controversiële besluit Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël heeft hij een ware diplomatieke aardbeving veroorzaakt.

Vriend en vijand veroordeelden Trumps besluit de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verhuizen en waarschuwden dat dit een oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict alleen maar in de weg zal staan.

Maar volgens Trump is het na tientallen jaren van vergeefse pogingen een oplossing te vinden voor het conflict tijd voor een 'frisse manier van denken'. Inderdaad hebben de bemoeienissen van zijn directe voorgangers niets opgeleverd. Maar het is zeer de vraag of dit de koevoet is waarmee hij de diplomatieke impasse kan doorbreken.

Trump rekent er waarschijnlijk op dat de reactie van de Arabische landen wel zal meevallen, zeker nu de Palestijnse zaak de afgelopen jaren te midden van de gewelddadige nasleep van de Arabische Lente wat op de achtergrond is geraakt.

Maar juist voor radicale groeperingen die Trump bovenaan zijn lijst van vijanden heeft staan, blijft de kwestie-Jeruzalem de perfecte manier om de moslims te mobiliseren. Al-Qaida, dat recentelijk maar weinig van zich had laten horen, richtte zich meteen tot alle moslims met een oproep zich achter de Palestijnen te scharen.

Met zijn roekeloze besluit speelt Trump ook Iran in de kaart. Het geeft Teheran - in Trumps ogen het grootste gevaar voor de regio - de gelegenheid zich nog eens op te werpen als de leider van het verzet tegen Israël en de Verenigde Staten.

Foto epa
In Amsterdam werden de ruiten van een Joods restaurant ingeslagen. Foto GinoPress B.V.

Tegelijkertijd ondergraaft hij ermee de positie van de Palestijnse premier Mahmoud Abbas tegenover de radicale Hamasbeweging, die altijd al weinig in onderhandelingen met Israël heeft gezien.

Bij het bekendmaken van de koerswijziging verzekerde Trump dat de Verenigde Staten nog steeds streven naar een tweestatenoplossing, mits 'de twee partijen dat ook willen'. Maar het lijkt er meer op dat de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël bedoeld is om dit scenario een zachte dood te laten sterven.

Meer over