Met bedspiralen strijden tegen de NAVO

De NAVO wil een stuk bos kappen dat gevaar zou opleveren voor de vliegbasis Geilenkirchen. ‘In de Randstad was dat nooit gebeurd....

Van onze verslaggever Peter de Graaf

‘Het is heerlijk om in een boom te slapen’, zegt actievoerder Peter Polder. ‘Als het waait, wieg je wat heen en weer op je bed. En je hebt geen last van de nattigheid en kou op de grond.’

In het Schinveldse bos vlak bij de NAVO-basis in Geilenkirchen, net over de Duitse grens, heeft de actiegroep Groenfront een actiekamp ingericht. In twee populieren en een eik bungelen drie ‘boomhutten’. Het zijn bedspiralen die aan alle vier de kanten met touwen aan een stevige tak zijn vastgemaakt. Een zeiltje eroverheen moet beschutting geven.

Vanaf de vliegbasis stijgt een vrachtvliegtuig van de NAVO op met oorverdovend lawaai, terwijl verderop drie herten zigzaggend achter elkaar door het dichte bos springen. ‘Als de houthakkers van het ministerie van Defensie komen, kruipen wij zo hoog mogelijk in de bomen. Dan kunnen ze die tenminste nog niet kappen’, zegt Polder.

Inwoners van Schinveld komen geregeld een kijkje nemen in het bos. ‘We zullen deze jongens elke dag ondersteunen, moreel en met etenswaren’, zegt Harry Delahaye. Want dat de rijksoverheid dit stuk bos op bevel van de NAVO gaat kappen, vindt hij van de zotte.

Al ruim 25 jaar strijdt Schinveld tegen de overlast van Awacs-radarvliegtuigen en andere luidruchtige militaire toestellen van de NAVO-basis. ‘Als dit bos in de Randstad had gelegen, was dit nooit gebeurd. Maar ja, wij zijn Limburgers hè’, zegt Delahaye.

Aanleiding voor de huidige commotie in het Schinveldse bos is een uitspraak van de Raad van State van afgelopen vrijdag. Die oordeelde dat minister Dekker van VROM zes hectare bos mag laten kappen. De NAVO wil dat de bomen tot eenmeter boven de grond worden afgezaagd, omdat ze de aanvliegroutes van de zware Awacs-toestellen zouden belemmeren.

De gemeente Onderbanken weigerde mee te werken aan de bomenkap, omdat de bevolking al jaren zucht onder geluidsoverlast en andere gezondheidsproblemen door de overvliegende vliegtuigen. Daarom begon Dekker op verzoek van het ministerie van Defensie een zogenoemde Nimby-procedure (Nimby staat voor not in my backyard, niet in mijn achtertuin) om de gemeentelijke overheid buiten spel te zetten.

‘Intriest’, noemt voorzitter Jac Fijnaut van de vereniging Stop Awacs Overlast de uitspraak van de Raad van State. Hij wijst erop dat zowel een GGD- als een TNO-onderzoek heeft uitgewezen dat de problemen van geluidsoverlast in Schinveld groter zijn dan die bij Schiphol. ‘Al 25jaar beloven ze minder vluchten, minder geluidsoverlast. Nooit zijn die afspraken nagekomen. Als deze bomen worden gekapt, zal er alleen maar nog meer worden gevlogen.’

Stop Awacs Overlast vindt de actie van de Groenfront-jongeren geweldig. Maar ook de bevolking staat paraat, onderstreept Fijnaut. ‘We kunnen zo 75 man mobiliseren. Als de houthakkers komen, gaan we met z’n allen in het bos wandelen. Of we gaan voor de bomen liggen. We ondernemen geen illegale acties, maar een menselijke blokkade is niet uitgesloten.’

Wanneer de bomenkappers komen, weet niemand. Volgens Polder is het actiekamp bezet met vijftien jongeren, maar wordt in de loop van de week versterking verwacht.

Waarnemend burgemeester Zuydgeest, die vrijdag teleurgesteld reageerde op het rechterlijke besluit, komt maandagmiddag even langs in het bos, vergezeld van twee agenten. Hij hoopt later deze week nog een gesprek te voeren met het ministerie van Defensie over de situatie. Polder: ‘Het ministerie zal de ME wel inschakelen. De gemeente zal gewoon worden gepasseerd.’

Onder een groot zeil op de grond staan kratjes bier en tassen vol etenswaar, van mandarijnen tot koffiekoeken, allemaal spontaan gedoneerd door Schinveldse burgers.

Delahaye: ‘Een mevrouw belde net dat ze bonensoep aan het koken is. Die komt ze straks langsbrengen. Want jullie zullen het wel koud hebben, zei ze.’ Zelf heeft hij ook nog wat ‘brandstof’ meegenomen voor de jonge actievoerders.

Polder lacht: ‘Jullie willen ons zeker ladderzat hebben.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden