Review

Met Bajema krijgt De Parade een krachtige injectie

Een vermakelijke paranoïde grachtentrip, dit rondvaartboottheater.

Chris Bajema's rondvaartboottheater tijdens de Parade.

Het terrein van theaterfestival De Parade in Amsterdam reikt dit jaar tot het centrum van de stad: tot aan de aanlegsteiger in de Amstel ter hoogte van De Kleine Komedie. Daar vertrekt de rondvaartboot van radio- en theatermaker Chris Bajema, bekend van de podcast Man met de microfoon. Wat er op die rondvaartboot gebeurt, zal u verbazen (pas op: spoilers!) maar vooral ook doen glimlachen.

Bajema's Paradevoorstelling op locatie is een originele toevoeging aan het programma dat verder volledig in de tenten op het terrein in het Martin Luther Kingpark plaatsvindt. Spanning en sensatie op een rondvaartboot is de titel, maar in wezen is het een vermakelijke komedie. De voorstelling is nog het best te omschrijven als een persiflage op een thriller in de Amsterdamse grachten. Met acteurs (in de boot en op de kade), Bajema zelf als charmante gastheer en natuurlijk fantastisch geluid op de koptelefoons die iedereen op heeft. Met al dat geluid creëert hij een compleet nieuwe wereld. Bajema blijft ook op De Parade een podcastman in hart en nieren.

Spanning en sensatie op een rondvaartboot

Theater
15/8, Parade Amsterdam
T/m 20/8

Bajema demonstreert een apparaat dat hij heeft ontwikkeld waarmee je op grote afstand geluid kunt opvangen, zelfs door muren heen.

Theater op een rondvaartboot is al eens vaker gemaakt, maar Bajema maakt er iets spectaculairs van. De ontvangst is informeel en een beetje lullig. Bajema doet alsof iedereen in de boot familie van hem is. Ook zijn moeder (Cecile Heuer) schuift aan. Ze bakkeleien een beetje. Bajema kapt haar af en richt zich tot zijn publiek, want dat zal zich inmiddels wel afvragen waarom hij iedereen op deze boot heeft verzameld.

Dat is het startschot van een eigenaardige, geestig gemaakte, redelijk paranoïde trip door de grachten. Het blijkt dat Bajema een revolutionaire uitvinding heeft gedaan. Hij heeft een apparaat ontwikkeld waarmee je op grote afstand geluid kunt opvangen, zelfs door muren heen. Ook gedachten vangt het ding op. Al gauw hoort iedereen helikopters overvliegen en klinken er politieberichten waarin gewag wordt gemaakt van terreurdreiging en scherpschutters op de daken langs de Amstel. Zowel de Russen als de Amerikanen blijken hun zinnen te hebben gezet op de uitvinding. Geheim agenten worden gedropt op de kades, een onderzeeër zet de achtervolging in.

Spanning en sensatie dus. Maar de ontknoping, die we hier niet verklappen, is aangenaam onverwacht en passend bij de alledaagse verhalen die Bajema ook zo graag in zijn podcast verzamelt.

Ook daarom is het zo goed dat hij dit jaar op De Parade staat. Het vindingrijke dilettantentheater van Bajema is precies wat daar ontbrak.

Bovendien is Spanning en sensatie op een rondvaartboot een handige lift naar het Paradeterrein in het Martin Luther Kingpark, waar de boot na een uurtje varen aanlegt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden