Met apenbal obesitas te lijf

Ouderwetse spelletjes brengen rennende en zwetende kinderen terug in het Gelderse straatbeeld. En het helpt verrassend goed tegen overgewicht.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER MARIE LOUISE SCHIPPER

DOESBURG - Met krijt is op het schoolplein een doolhofje getekend. Lisanne heeft klasgenoot Elise een blinddoek voorgebonden en leidt haar nu met instructies naar het einde. 'Ik hou van spelletjes', zegt het meisje ernstig. 'Dat is veel gezonder dan voor de tv zitten.' Haar favoriet? Springen in de cirkel. Doet ze thuis ook graag.

Met spelletjes uit grootmoeders tijd obesitas tegengaan bij kinderen? De Gelderse Sport Federatie doet het. Ze boekt sinds vier jaar veelbelovende resultaten in het terugdringen van overgewicht, vooral ook door scholen te bewegen frisdrank in de ban te doen.

Uit onderzoek van TNO blijkt dat onder vijfduizend leerlingen in Gelderland overgewicht is afgenomen van 17 procent in 2007 tot 13 procent in 2012. Ook het obesitascijfer daalde: van 3,3 naar 1,5 procent.

Radslag

Onder het wakend oog van beweegconsulent Daan Henningheim rennen op het schoolplein van basisschool De Ark in Doesburg vijf jongens met hockeysticks om oranje pionnen, een bal voor zich uit schuivend. Hun gezichten staan gespannen. Op het plein heeft Henningheim een parcours uitgezet, waar groepjes schoolkinderen een halfuurtje gebruik van maken - buiten de middagpauze.

Want het lijkt misschien de normaalste zaak van de wereld, spelende en rennende kinderen die af en toe een radslag maken, maar dat is het in Nederland al lang niet meer. Als kinderen eenmaal te zwaar zijn, is het moeilijk een gewichtsafname te bewerkstelligen. Met de kinderen in Gelderland is dat niet anders. De Gelderse Sport Federatie bedacht daarom vier jaar geleden met ondersteuning van de provincie, het Rijk en Fonds NutsOhra de methode B-Fit.

Ouders en scholen kregen het verzoek te participeren: de kinderen werden gemotiveerd om geen frisdrank meer te drinken (dus ook geen ranja en sap) en geen ongezonde tussendoortjes of traktaties te nuttigen. De resultaten verrassen projectleider Ilse Thijssen: zij had erop gehoopt dat de vijfduizend leerlingen in ieder geval niet in gewicht waren toegenomen. Maar de afname die gerealiseerd werd, was onverwacht.

Met zes collega's bezoekt Daan Henningheim scholen in de provincie. 'Het is de bedoeling dat ik na drie jaar onmisbaar ben', vertelt hij. 'Wij verstrekken een map met spelkaarten, geven voorlichting over voeding en bieden leerlingen een keur aan spelletjes. Het is de bedoeling dat kinderen die ook buiten schooltijd doen. Op hun beurt leggen de kinderen die spelletjes tijdens de ouderavond weer aan hun ouders uit. En die zijn er ook enthousiast over: eitje leggen, heksenketel en apenbal deden ze vroeger zelf ook.'

De Ark is nu een fruitschool. Juf Noortje vult aan: 'We bewegen ook na elk lesblok. Dan doen we even een dansje.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden