Met amicale ontmoeting blazen May en Trump 'speciale band' nieuw leven in

Donald Trump gaat later dit jaar op staatsbezoek bij de Britse koningin Elizabeth. Dat maakte Theresa May vrijdag bekend tijdens een korte, levendige en amicale persconferentie met de Amerikaanse president. Het is ongebruikelijk dat een nieuwe president al zo snel een uitnodiging krijgt van Buckingham Palace.

Patrick van IJzendoorn
Theresa May en Donald Trump. Beeld reuters
Theresa May en Donald Trump.Beeld reuters

Tevens benadrukte May dat Trump haar had toevertrouwd honderd procent achter de NAVO te staan, een organisatie die hij eerder overbodig had genoemd. De president op zijn beurt bevestigde dat hij martelen nog steeds een goed idee vindt, maar de beslissing daarover laat hij aan zijn minister van Defensie.

De persconferentie vond plaats op de tweede dag van het bezoek van de Britse premier aan de Verenigde Staten. Eerder op de dag hadden de twee geposeerd in de Oval Office, met tussen hen in Jacob Epstein's buste van Winston Churchill. De bedoeling was de wereld te tonen hoe sterk de Special Relationship is.

Een dag eerder had May voor een Republikeins gehoor in Philadelphia gezegd dat de Britten en Amerikanen hun 'speciale band' een nieuw leven moeten inblazen, dit om niet in de schaduw te geraken van Aziatische grootmachten. Tevens zei ze dat militaire avonturen als die in Irak verleden tijd zijn.

Wat bij de eerste ontmoeting vooral telde was de persoonlijke dimensie. Hoe gaat deze oer-Britse politicus, met wiens voornaam de staf van Het Witte Huis grote moeite had - om met een deze onorthodoxe president, voor sommigen het stereotype van de typische Amerikaan? En hoe zou Trumps diplomatieke debuut zijn? Hoe houdt Trump zich als hij de aandacht en het podium moet delen?

Hoe goed de Britse premier zich had voorbereid had bleek uit haar rode mantelpak. Rood was de kleur die Thatcher het liefst droeg bij haar ontmoetingen met Ronald Reagan. Rood is ook meestal de kleur van Trumps stropdas.

Ze vleide de gastheer door hem te feliciteren met 'een magnifieke overwinning' en hij prees de Brexit als 'iets schitterends voor jullie land'. De president vertelde zelfs dat hij tijdens een bezoek aan Schotland Brexit voorspeld had, blijkbaar vergetend dat hij op de dag na het referendum in het land van zijn moeder was.

Donald Trump ontvangt vandaag Theresa May. Gaat het klikken?

Als eerste regeringsleider brengt de Britse premier May vandaag een bezoek aan Trump. Of het gaat klikken tussen de domineesdochter en de man die gelooft in martelen en muren bouwen is onzeker.

null Beeld epa
Beeld epa

Mensenmens

Maar voor de rest gedroeg hij zich zo presidentieel mogelijk, het voorbeeld volgend van Mays diplomatieke en zelfverzekerde optreden. Hij werd zelfs even in de verlegenheid gebracht toen BBC's Laura Kuensberg hem een kritische vraag stelde. Humor bracht redding: 'Dat was een vraag van jouw kant. Daar gaat die speciale band.'

Staand voor gouden gordijnen kreeg May wat ze wilde: Amerikaanse steun aan de NAVO, een belofte om samen te werken in de strijd tegen IS (zonder invasie a la Irak) en, het belangrijkste, warme woorden over een toekomstig handelsakkoord. Op het einde was Trump weer zijn oude zelf, met een hoogst persoonlijke tirade tegen de Europese Unie, dat hij 'Het Consortium' noemde.

Op een vraag van The Sun hoe de chemie is tussen een 'hardwerkende domineesdochter' en een 'luidruchtige, extraverte televisiepersoonlijk' wendde Trump zich tot The Lady in Red naast hem: 'Ik ben een mensenmens. Jij geloof ik toch ook, Theresa?'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden