Profiel

Met aanhouding Abou Moussa zijn radicale moslims bekendste gezicht kwijt

Met de aanhouding van Azzedine C., alias Abou Moussa, zijn de radicale moslims in Nederland hun bekendste gezicht kwijt. De AIVD hield hem in de gaten.

Abou Moussa Beeld Julius Schrank/ de Volkskrant
Abou MoussaBeeld Julius Schrank/ de Volkskrant

Als radicale moslims de afgelopen jaren ergens in Nederland de confrontatie zochten, dan kon je er donder op zeggen dat Azzedine C. - beter bekend als Abou Moussa - er bij was. Donderdag werd hij in Zuid-Duitsland samen met zijn tweede vrouw gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht jongeren te hebben geronseld voor de jihad.

De inlichtingendiensten hadden Abou Moussa - een 32-jarige Nederlander van Marokkaanse afkomst - al langer in het vizier. Hij zat enkele jaren geleden in het 'beloftenklasje' van Fawaz Jneid, de radicale imam van de Haagse As Soennahmoskee. Ook maakte Azzedine C. deel uit van radicale groeperingen als Straat Dawah en Behind Bars, waarmee hij graag provoceerde. Zo wandelde C. in april 2012 met een stuk of tien andere mannen met baarden en djellaba's door de straten van Urk, waar ze luidkeels 'Allahoe Akbar' scandeerden en baden op straat. Daarmee voldeden ze naar eigen zeggen aan een heilige opdracht van God: ongelovigen het 'ware geloof' voorhouden.

Voorjaar 2013 werd Abou Moussa voor het eerst in verband gebracht met ronselpraktijken voor de jihad. Ouders van Syriëgangers deden aangifte tegen hem en Murat Ö. - in de Schilderswijk bekend als Ibrahim de Turk. Ö., die in Syrië is gesneuveld, werd al eerder verdacht van ronselen voor de heilige oorlog, maar kwam telkens vrij wegens gebrek aan bewijs.

Contact met de Syriëstrijders had Abou Moussa zeker. Hij hielp de Volkskrant vorig jaar met hen in contact te komen, voor een uitgebreid interview.

Ondanks de aangifte ging Abou Moussa door met zijn strijd. In september 2013 verzamelde hij zich met enkele tientallen andere moslims voor een 'gezellige voetbalbijeenkomst' op een Haags trapveldje. Ze hingen een vlag op en scandeerden leuzen, waarna de politie het veld bestormde. De vlag, zo zei C. tegen de Volkskrant, was 'een islamitische vlag met het zegel van de profeet, die ook wordt gebruikt door sommige afdelingen van Al Qaida'.

Dit jaar leek het of C. zich onaantastbaar voelde. Hij begon zich steeds brutaler te manifesteren, zowel op de sociale media als op de radicaal-islamitische website De Ware Religie. Zo prees hij eind juni het kalifaat dat IS in delen van Irak en Syrië had uitgeroepen. Eerst sprak hij via Twitter zijn steun uit, op 30 juni herhaalde hij zijn boodschap bij Nieuwsuur. Later trad hij nog op als spreekstalmeester bij de pro-Gaza-demonstratie van 24 juli, waar deelnemers met vlaggen van terreurbeweging IS zwaaiden en antisemitische leuzen scandeerden.
De komende tijd zullen zijn strijdmakkers het zonder hem moeten doen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden