Met aangepaste Vikings en een reuzengeweer de Chora-vallei in

Extra bescherming voor pantservoertuigen na dood twaalf Britse militairen...

Van onze verslaggever Noël van Bemmel

AMSTERDAM Heel tevreden waren de mariniers een jaar geleden met hun nieuwe Viking-pantservoertuigen. De Zweedse trekker met aanhangwagen is met zijn rubberen rupsbanden en relatief lichte pantserplaten ontworpen voor sneeuwgebieden, maar zou ook goed voldoen in Afrika of Afghanistan. Dat bleek, stelden de eerste gebruikers, uit de Britse ervaringen met dat voertuig in de Afghaanse provincie Helmand.

Maar sindsdien zijn twaalf Britse militairen omgekomen in een Viking. Daarom hebben de Britten besloten alle Vikings te vervangen door de zwaarder bepantserde Warthog. De mogelijkheden extra bepantsering aan de Viking te schroeven, bleken uitgeput.

Die ontwikkeling is in Nederland met belangstelling gevolgd. Onlangs arriveerde een compagnie Nederlandse mariniers in Uruzgan. De Vikings die zij hebben meegenomen, zijn halsoverkop gemodificeerd door een metaalbedrijf in Bunschoten. De directeur in een vakblad voor de defensie-industrie: ‘Ervaring van de Britten leerde de mariniers dat ze veiliger in hun Vikings zaten als er stalen rekken aan de zijkant van hun voertuig en extra bodembescherming was bevestigd. Het moest allemaal snel, snel, snel.’

Defensie erkent dat de Vikings zijn aangepast naar aanleiding van ‘buitenlandse ervaringen’, maar een woordvoerder benadrukt dat de Nederlandse Vikings in Uruzgan niet voorop rijden. ‘Bij ons rijdt de relatief mijnbestendige Bushmaster vrijwel altijd voorop.’

De ruim honderd mariniers worden vooral verantwoordelijk voor de veiligheid in en om de Chora-vallei.

De mariniers hebben meer nieuwe spullen meegenomen, waaronder een reuzengeweer, de Barret.50, dat 12 kilo weegt en brandstichtende kogels verschiet. Scherpschutters kunnen er het motorblok van een auto mee doorboren op bijna twee kilometer afstand.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden