Met 5.000 kogels schakelt Franse politie vierde terreurcel uit

De Franse politie heeft woensdag in de Parijse voorstad Saint-Denis een vierde terreurcel opgerold, na de drie cellen die vrijdagavond een terreurgolf in Parijs ontketenden. Daarbij kwamen zeker twee en mogelijk drie terroristen om het leven. Volgens de Franse justitie waren zij klaar om tot actie over te gaan.

Beeld ap

Een bericht van persbureau Reuters dat zij van plan waren een aanslag te plegen in het winkelcentrum van de Parijse zakenwijk La Défense wilde justitie niet bevestigen. Een ander doelwit zou luchthaven Charles de Gaulle zijn geweest, maar hoofdofficier Francois Molins liet het doelwit in het midden, mogelijk om geen angst aan te jagen. De terroristen werden gedood bij een inval door speciale eenheden in een appartement in het centrum van Saint-Denis. Die nam zeven uur in beslag. Daarbij werden ook acht mensen aangehouden.

De inval in Saint-Denis was gericht op de arrestatie van Abdelhamid Abaaoud, die gezien wordt als het brein achter de aanslagen in Parijs. Molins beschikte over indicaties dat hij aanwezig zou zijn. Maar Abaaoud behoort niet tot de arrestanten, evenmin als Salah Abdeslam, een van de twee voortvluchtige verdachten van de terreur in Parijs. Verschillende media meldden woensdag op basis van politiebronnen dat Abaaoud bij de inval zou zijn gedood, maar dat wilde justitie niet bevestigen. Uitgesloten is het niet, want de lichamen van de omgekomen terroristen, een vrouw en een of twee mannen, zijn nog niet geïdentificeerd.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Volg het nieuws rond de aanslagen in Parijs van minuut tot minuut in ons liveblog.

Een agent schijnt met een laserlicht tijdens een actie tegen vermoedelijke terroristen die zich in een appartement in de Parijse voorstad Saint-Denis hebben verschanst.Beeld anp
Een agent op straat in Saint DenisBeeld epa

5.000 kogels

Volgens hoofdofficier Molins kreeg de politie maandag een verklaring van een getuige die Abaaoud zou hebben gezien bij een kraakpand in Saint-Denis, met kamers die volgens buurtbewoners worden verhuurd aan illegalen en passanten.

Mede op basis van telefonische en bancaire gegevens werd besloten tot actie over te gaan. Woensdagochtend om 4.20 zette de politie de aanval in. De bestorming van het pand was extreem moeilijk, aldus hoofdofficier Molins. 'De deur was gebarricadeerd. Gedurende een uur is er vrijwel onophoudelijk geschoten. De politie heeft vijfduizend kogels afgevuurd.'

Om 6 uur zou een jonge vrouw zich hebben opgeblazen met een bomgordel. Volgens Franse media zou het gaan om Hasna Aitboulahcen (26), nicht van Abaaoud, geboren in de Parijse voorstad Clichy-la-Garenne. Volgens de Franse tv-zender TF1 had zij in het verleden te kennen gegeven aan de jihad te willen deelnemen. Molins wilde de identiteit van de vrouw niet geven en bleef voorzichtig over haar doodsoorzaak. 'Het onderzoek lijkt er op te wijzen dat de explosie werd veroorzaakt door een vrouw met een bomgordel. Maar dat moet nog bevestigd worden.' Een man die zich in het appartement verschanste, werd door de politie doodgeschoten. Ook zijn identiteit is niet bekendgemaakt. De explosie veroorzaakte een enorme ravage: het plafond en de vloer stortten in. In het puin werd mogelijk een derde lichaam ontdekt.

Bij de actie werden acht mensen aangehouden. Het is onduidelijk of zij iets met de terreurcel te maken hebben. Mogelijk zijn zij slechts bewoners van het kraakpand. Om 11.45 uur, na zeven uur, was de actie pas afgelopen.

Tekst gaat verder onder de tweet met het filmpje

Hoge organisatiegraad

Molins, die een onderzoeksteam leidt waar drie organisaties en 830 manschappen onder vallen, schetste verder een beeld van een hoge organisatiegraad van de terroristen. Hun voorbereidingen zijn indrukwekkend geweest, zo benadrukte hij: drie appartementen zijn gehuurd in de omgeving van Parijs (in de voorsteden Bobigny, Alfortville en Saint-Denis); drie huurauto's kwamen vrijwel gelijktijdig naar Parijs (een Polo, een Seat en een Clio); kalasjnikovs en hoogwaardige bomgordels voor de leden van de operationele teams zijn geregeld, plus communicatiemiddelen die niet zijn gedetecteerd. Veel details van het onderzoek waren al bekend, maar Molins presenteerde enkele nieuw elementen, zoals de vondst van een mobiele telefoon. Die was aangetroffen in een prullenbak nabij Le Bataclan. De telefoon was van een van de drie jihadisten en had als laatste sms: 'On est parti, on commence' ('We zijn vertrokken, we beginnen'), verstuurd om 21.42 uur, drie minuten voor de moordpartij.

De verhuurders van de kamers en appartementen waren zich in het geheel niet bewust van de ware aard van hun klanten. Volgens een van hen kwamen zijn huurders over als nette mensen, die het deden voorkomen dat ze werkten voor een Belgisch beveiligingsbedrijf. De huisvesting werd vorige week voor een hele week gehuurd. In een van de appartementen werden lege pizzadozen aangetroffen.

Abdelhamid Abaaoud, het vermeende brein achter de aanslagen in ParijsBeeld epa

Wie is terreurtoerist Abdelhamid Abaaoud?

De Belgische jihadist is volgens Franse en Belgische veiligheidsfunctionarissen het brein achter de aanslagen in Parijs van eind vorige week. Lees hier het profiel.

Preventie

Ondertussen gaan de huiszoekingen elders in Frankrijk in hoog tempo door. In de nacht van dinsdag op woensdag kwamen er nog eens 118 bij, waardoor het totaal sinds zaterdag op 414 staat. Ook zijn er 75 wapens in beslag genomen, waaronder elf oorlogswapens. Ook hebben 118 mensen huisarrest gekregen. De regering overweegt dit laatste middel veel ruimer in te zetten dan tot dusver.

De Franse bevolking staat daar achter, zo bleek woensdag uit een enquête van onderzoeksbureau Ifop. Na de aanslagen blijkt er een grote bereidheid te zijn om vrijheid in te leveren wanneer daar meer veiligheid voor terugkomt. Vooral het preventief opsluiten van 'geradicaliseerde' landgenoten, een stokpaardje van het Front National, krijgt met 74 procent brede steun. Ook linkse kiezers, traditioneel op de bres voor fundamentele vrijheden, tonen zich voorstanders. Van de aanhang van de Parti Socialiste is bijna tweederde voorstander van deze vorm van internering.

Politie in Saint-Denis tijdens een antiterreuractie in de Parijse voorstad Saint-DenisBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden