Met 21 duizend milieudoden doet Nederland het goed

Het zijn er nogal wat, de 21 duizend Nederlandse doden die de Wereldgezondheidsorganisatie WHO jaarlijks toeschrijft aan milieuverontreiniging. In een woensdag verschenen rapport staat dat 14 procent van de Nederlandse sterfgevallen te vermijden is door de leefomgeving te verbeteren....

Van onze verslaggever Michael Persson

De getallen komen niet als verrassing. In recente rapporten komen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) op vergelijkbare cijfers uit. Het is echter voor het eerst dat de WHO een internationale inventarisatie van de milieudoden heeft gemaakt. Dat maakt het mogelijk de milieuschade met andere landen te vergelijken.

Nederland blijkt het relatief nog goed te doen. Met 16 verloren levensjaren per duizend inwoners per jaar – een maat voor het effect van ziektes (wie jong sterft, verliest meer levensjaren dan een oudere) – zit Nederland net als andere West-Europese landen bij de wereldtop.

Geen enkel land scoort lager dan 14 verloren jaren per duizend inwoners. Sommige ontwikkelingslanden zitten boven de 300.

‘Maar een lage score is niet laag genoeg’, vindt onderzoeker Carlos Corvalan van de WHO. ‘Er vallen nog steeds 21 duizend doden in Nederland. Die zijn te voorkomen door verbetering van het milieu.’

De WHO gebruikt de Engelse term environment daarbij in de brede zin van het woord – in de betekenis van ‘omgeving’. Ook slachtoffers van auto-ongelukken worden bij de milieudoden en -gewonden geteld. ‘Ook de gebouwde omgeving is onderdeel van ons milieu’, zegt Corvalan.

De getallen moeten bovendien niet te absoluut worden genomen. ‘Het is niet mogelijk een formele foutmarge te schatten’, schrijft de WHO in een toelichting. Dat betekent dat zelfs de onzekerheid onzeker is.

Naar aanleiding van het WHO-rapport vroeg GroenLinks woensdag een spoeddebat aan. De partij wil dat het kabinet het aantal milieudoden halveert.

Volgens Leendert van Bree van het MNP wordt het echter steeds lastiger om de negatieve gezondheidseffecten van milieuvervuiling terug te brengen. ‘Het laaghangend fruit is al geplukt. Verdere maatregelen worden steeds duurder.’

Volgens hem lag het aantal milieudoden in de jaren zeventig beduidend hoger. ‘De luchtkwaliteit is in de jaren tachtig en negentig substantieel toegenomen.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden