Nieuws

Met 1 prik op vakantie? Gele boekje mee? De belangrijkste vaccinatievragen rondom vakantie beantwoord

Vanaf maandag stempelen alle GGD’s een coronavaccinatie in het bekende gele vaccinatieboekje. Het is een vooral een symbolische tussenstap. Op 1 juli moet reizen met het Europese Digitale Covid-certificaat gemakkelijker worden. Vijf vragen over de vakantieopties, nu en straks.

Michiel van der Geest
Een geel vaccinatieboekje. In het geval van corona erkennen alleen Duitsland, Oostenrijk en IJsland het boekje als vaccinatiebewijs. Beeld ANP
Een geel vaccinatieboekje. In het geval van corona erkennen alleen Duitsland, Oostenrijk en IJsland het boekje als vaccinatiebewijs.Beeld ANP

Is het verstandig het gele boekje mee te nemen naar mijn corona-vaccinatie?

Het kan geen kwaad. Het gele boekje is al decennia een internationaal ‘vaccinatie-paspoort’. Ooit, toen reizen naar bijvoorbeeld Thailand, Cuba of Indonesië niet ongebruikelijk was, was het boekje verplicht om typische reisvaccinaties tegen bijvoorbeeld gele koorts of hepatitis-B te kunnen aantonen.

Die status heeft het in verreweg de meeste landen nog niet voor corona-vaccinaties.

In Europa erkennen vooralsnog alleen Duitsland, Oostenrijk en IJsland het boekje als vaccinatiebewijs. U kunt het daar gebruiken om zonder quarantaineverplichting het land binnen te komen. Overigens moet u in het geval van Duitsland en Oostenrijk na uw – louter noodzakelijke – reis, eenmaal terug in Nederland, in quarantaine, ook als u volledig bent ingeënt. Voor die landen geldt namelijk nog code oranje (IJsland is geel).

Ondanks dit beperkte nut van de gele boekjes vliegen ze de webshop van SDU uit, dat als enige bedrijf het boekje uitgeeft. Donderdag werden 10 duizend exemplaren besteld, op een normale dag zijn dat er enkele honderden.

Als het gele boekje niet toereikend is, wat moet ik dan meenemen?

Vooropgesteld: veel landen staan nog op ‘oranje’; het dringende advies is die landen alleen bij noodzaak te bezoeken. Anders zijn Duitsland, België, bijna heel Frankrijk, het vasteland van Spanje, Italië en Griekenland allemaal nog uit den boze.

Wel komen er af en toe ‘gele’ gebieden bij. Zo mag u van het ministerie naar Corsica, Sardinië, de Griekse eilanden, enkele Oost-Europese landen en Portugal op vakantie.

Let goed op: als gebieden veilig zijn voor ons, wil dat niet zeggen dat ze op Nederlanders zitten te wachten. Dat kan per gebied verschillen; onderzoek dit bijvoorbeeld op de website wijsopreis.nl. Als voorbeeld: Portugal verlangt van iedereen vanaf 2 jaar (!) een negatieve PCR-test.

Deze lappendeken aan maatregelen en kleurcodes moet vanaf 1 juli zijn omgezet in een geoliede Europese machine, met bijbehorende QR-codes op uw smartphone.

Wat verandert er op 1 juli?

Dan treedt het Digitale Corona-Certificaat in werking, waarmee het voor Europese burgers veel gemakkelijker moet worden om rond te reizen in Europa.

In Nederland wordt dat certificaat ondergebracht in de CoronaCheck-app. Als iemand volledig gevaccineerd is, of net negatief is getest op het coronavirus, of het afgelopen half jaar met het virus besmet is geweest, genereert de app een QR-code die in heel Europa gescand kan worden. Springt het scherm op groen, dan mag de persoon verder, zonder dat de scanner overigens weet of dit het gevolg is van vaccinaties, een test of een infectie.

Minister Hugo de Jonge zei afgelopen donderdag nog dat de app op 30 juni klaar moet zijn.

De Europese landen hebben afgesproken dat pas bij twee prikken (Janssen uitgezonderd) het scherm op groen springt. Individuele lidstaten mogen daarvan afwijken en ook één prik goedkeuren, mits dat geldt voor alle Europese burgers. Ook staat de app in principe vrij reizen toe, zonder aanvullende voorwaarden.

De lidstaten hebben ook een noodrem afgesproken. Staat een land volgens de Europese richtlijnen op ‘rood’, zoals nu voor Nederland het geval is, dan mag een lidstaat voor toeristen aanvullende maatregelen verplicht stellen, zoals een negatieve test of een quarantaineperiode.

En de kinderen? Die zijn straks nog niet gevaccineerd

De kinderen zullen in veel gevallen moeten worden getest voor zij op vakantie kunnen. De gezondheidsministers steggelen nog over de vraag voor welke leeftijdsgroepen die testverplichting straks zal gelden. Nederland vindt het veilig genoeg als alleen 13-plussers een ritje naar de teststraat moeten maken. Andere Europese landen houden het op 6 jaar, sommige (zoals Portugal) zelfs op 2 jaar.

Op dinsdag 15 juni moet hierover meer duidelijkheid komen. Dan besluiten de gezondheidsminister op een bijeenkomst over de laatste details van het covid-paspoort.

Zijn verplichte tests gratis?

Meerderheden in de Tweede Kamer en het Europees parlement vinden dat ze dat moeten zijn. Het is niet eerlijk als ouderen na hun gratis covid-vaccinatie zonder extra kosten op reis kunnen, terwijl jongeren – die al veel hebben moeten opofferen, vooral om de ouderen te beschermen – zich op kosten moeten jagen om de grens over te kunnen.

Maar het kabinet ziet beren op de Route du Soleil. Van de vakantietestservice zouden 4,9 miljoen Nederlanders gebruik kunnen willen maken. Kosten: tot 350 miljoen euro. Ook is de vraag wie deze testen zou moeten afnemen. De reisbranche? De commerciële teststraten? De GGD? Die laatste organisatie is er in de eerste plaats voor crisisbestrijding, niet voor de vakantieganger.

Aan de andere kant: de drukte in de teststraten neemt snel af en de infrastructuur is er. De GGD ‘onderzoekt’ of zij een rol in het vakantietesten kan spelen. Uiteindelijk besluit de Tweede Kamer of tests gratis zullen worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden