Mest

Al die kleine gaatjes in de berg op tafel. Het lijkt wel of het kolengruis was dat uit de vulkaan omhoogkwam toen hij begon te spuwen. Geen zand, zoals je overal leest. Of is het wel zand en heeft het na de eruptie even geregend? Dezelfde gaatjes zie je aan het strand als er net een buitje is geweest. Maar dit is binnen, hoe zijn die regendruppels op tafel beland?


Via dezelfde route als het licht, het licht komt van boven. Het dak is er niet meer, het latwerk waarop de dakpannen oorspronkelijk lagen, staat er nog wel. Het rechthoekige schaduwpatroon op tafel komt daar vandaan. Een aantal dakpannen is door het gewicht van het vulkaanzand gaan schuiven, door het latwerk gezakt en op tafel terechtgekomen. Een ervan steekt links uit het zand. Achter de achterste stoel rechts ligt er een op de vloer. Het waren rode dakpannen.


Op Java staan 45 actieve vulkanen. Wat ze uitspuwen zit vol mineralen. Dat maakt de Javaanse grond vruchtbaar, eigenlijk kijken we naar een tafel mest. Hier en daar op de berg zie je rondjes die minder poreus zijn en lichter van kleur dan de rest. Ze volgen het patroon van het latwerk. Na het buitje is van het latwerk nog wat water blijven nadruppelen, steeds op dezelfde plek. Kleine papjes ontstonden daar, bij het opdrogen werden ze gladder dan de omgeving.


Rechts in het midden viel zoveel water op dezelfde plek dat er een rond gaatje is ontstaan, net of iemand er met een stok in heeft gestoken. De schaduw van het latwerk op de tafel is daar breder, er zijn een paar dakpannen blijven liggen. Het water liep naar dat ene punt. En naar nog een punt, en nog een. Zou dat nadruppelen de reden zijn van de barst die overdwars door de berg loopt?


Achterin nog zo'n barst en ook daar is de schaduw van het latwerk breder, ook daar zijn pannen blijven liggen. Maar die barst loopt wel erg strak. Doet eerder denken aan iets op tafel dat een eind over de rand uitstak en is gaan schuiven door het gewicht van het zand.


Rechts achter de stoelen zijn voetstappen zichtbaar. Toen het allemaal voorbij was, is er iemand binnen gekomen. Dezelfde die de full colour verpakking liet vallen toen hij de snack eruit gehaald had. Kan het schelen, het is toch een troep. Maar dat zand niet weggooien. Goed voor de tuin.


Updates


Twitter.com/HansAarsman

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden