Mestoverschot en milieu kosten boeren half miljard

Nederlandse boeren hebben in 1994 bijna zeshonderd miljoen gulden uitgegeven om hun mestoverschot weg te werken en andere milieuverontreiniging te voorkomen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Niet bekend

De wettelijke plicht die boeren hebben om minstens zes maanden het mest op te kunnen slaan, heeft de milieu-investeringen van de boeren opgevoerd. Ook voor het afdekken van de opgeslagen mest, om de uitstoot van ammoniak tegen te gaan, moest flink geïnvesteerd.

Het CBS becijfert de totale milieu-investeringen van de boeren voor de periode 1991-1994 op bijna een miljard gulden, bijna 5 procent van de totale landbouwinvesteringen in deze jaren. De kosten van de mestopslag voor 1994 raamt het CBS op 156 miljoen gulden, ruim zestig miljoen meer dan drie jaar daarvoor.

Boeren worden voor hun mestproduktie ook door de fiscus aangeslagen. Aan milieuheffingen betaalden de boeren 67 miljoen gulden. Daar stond 921 miljoen aan subsidies voor de milieu-activiteiten tegenover.

Overigens gaven niet-boeren in 1994 ook nog eens 113 miljoen gulden uit aan voorzieningen om de milieuproblemen van de landbouw binnen de perken te houden. Onder die niet-boeren vallen bij voorbeeld de zogeheten mestfabrieken, die de drijfmest van de agrariërs verwerken. De milieukosten voor de tuinbouw zijn niet meegenomen in de CBS-berekeningen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden