Mest en protest

NEDERLAND staat aan de vooravond van een ernstig conflict over het mestbeleid. De demonstratie vrijdag in Den Haag is zonder problemen verlopen, maar de stemming onder de boeren is grimmig....

Dat individuele boeren tot zulke acties overgaan, is nog te begrijpen. Maar het is onverantwoord dat voorlieden uit de landbouwwereld zulke acties lijken te tolereren. Voorzitter Doornbos van de LTO zei de diefstal 'op de rand' te vinden, maar hij nam er geen afstand van.

Ernstiger nog is het gedrag van de LTO in Noord- en Zuid-Holland. Bestuurders zullen eind september demonstratief illegaal mest uitrijden. Daarmee wakkeren zij de stemming onder de boeren eerder aan dan dat ze die temperen. In tegenstelling tot de verstandige taal die bijvoorbeeld doorklinkt in het Agrarisch Dagblad, spreekt de LTO de laatste weken vooral in krijgshaftige termen.

De boerenorganisatie roept op tot strijd voor een verloren zaak, want drastische ingrepen zijn onontkoombaar. Een deze week gepubliceerd rapport maakt nog eens duidelijk hoe groot de milieurekening is die de landbouw bij de samenleving indient: vijf tot zeven miljard gulden per jaar.

Het is tekenend dat de drinkwaterbedrijven de mestplannen van het kabinet als volstrekt onvoldoende betitelen. In gebieden met veel vee zal de prijs van drinkwater stijgen van twee naar drie gulden per kubieke meter, omdat het grondwater gezuiverd moet worden van het nitraat uit de mest. Een gemiddeld huishouden moet dan voor de eerste levensbehoefte van de mens, water, 150 gulden per jaar meer neertellen. De rekening van de landbouw wordt dus elders betaald.

Natuurlijk moet erkend worden dat er grote economische belangen op het spel staan. Nederland is de derde agrarische exporteur ter wereld. De export uit de landbouw bedraagt bijna 24 procent van de gehele export. Maar daar staan ernstige milieunadelen tegenover, hier en in het buitenland waar het voer voor de Nederlandse bio-industrie vandaan komt.

Al jaren wordt onderkend dat de gangbare landbouw niet duurzaam is. De signalen van Duitse consumenten over de Nederlandse karbonade zijn veelzeggend. De toekomst van de landbouw ligt in kwaliteit, niet in massaproduktie die het grondwater en de bodem aantast. Dat moeten de boerenvoormannen aan hun leden uitleggen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden