Messenverbod

VANDAAG wordt een Amsterdamse fietsenmaker begraven. Hij werd vorige week doodgestoken door een agressieve dwaas, die zijn steekwapen - een bij de wet verboden dolk - trok omdat hij vond dat hij niet snel genoeg werd geholpen....

Dit rijtje helaas niet uitzonderlijke voorvallen is aanleiding voor een debat in de Amsterdamse gemeenteraad. Die bespreekt vandaag het voorstel om een algeheel messenverbod in te stellen. Voor de invoering daarvan zou de werking van de noodverordening die al van kracht is voor enkele gebieden, moeten worden uitgebreid tot de hele stad.

Het is de plicht van Amsterdamse politici mee te denken over maatregelen die de toegenomen agressiviteit een halt kunnen toeroepen. Maar het voorstel voor een generiek messenverbod is een paniekreactie, een ontoereikend antwoord op de publieke roep om meer veiligheid en bescherming tegen geweld. Absolute naleving van een dergelijk verbod is immers niet haalbaar.

De praktijk bewijst dat controle op het bezit van allerlei voorwerpen waarmee kan worden gedood vrijwel onmogelijk is. Zelfs het wettelijk veto op vuurwapens, instrumenten die specifiek zijn bedoeld om te doden, is een wassen neus gezien het aantal slachtoffers dat wordt gemaakt door criminelen die net zo makkelijk hun pistool trekken als hun sigarettenaansteker.

In wezen is een mes een normaal gebruiksvoorwerp, dat behoort tot de oudste werktuigen van de mensheid. Het zou te ver gaan als het Amsterdamse stadsbestuur bij noodverordening de vrijheid van de burger zou beperken om een nuttig voorwerp als een Zwitsers legermes of een Frans Opinel-mes bij zich te hebben om er een appeltje mee te schillen.

Dit bezwaar zou nog gepareerd kunnen worden door te wijzen op het opportuniteitsbeginsel, dat inhoudt dat de politie niet op elke overtreding bestraffend hoeft te reageren.

Maar - met respect voor de goede bedoelingen van de voorstellers - een algemeen messenverbod zal bovendien niet helpen om de agressie te keren. Wie kwaad wil of in plotselinge verstandsverbijstering toeslaat, kan altijd een moordwerktuig voor het grijpen hebben. In volstrekte machteloosheid zal moeten worden erkend dat criminelen en gestoorden niet zijn tegen te houden met een verbod op potentieel levensgevaarlijke spulletjes.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden