Mes niet gebruikt bij Deventer moord

Het mes dat geldt als een van de belangrijkste bewijsstukken in de zogenaamde Deventer moordzaak kan niet het moordwapen zijn....

Alleen al daarom moet het proces tegen Ernest L. worden overgedaan, aldus advocaat Gert-Jan Knoops. Dinsdag mocht hij voor de Hoge Raad een mondelinge toelichting geven op zijn verzoek om de zaak tegen L. te heropenen.

Ernest L. kreeg in december 2000 van het gerechtshof in Arnhem twaalf jaar celstraf voor de moord op Jaqueline Wittenberg. Hij zit sinds november 1999 vast. Ten onrechte, aldus Knoops.

Jaqueline Wittenberg, een 60-jarige weduwe uit Deventer, werd op 25 september 1999 vermoord gevonden in haar woning. De verdenking viel op L. De politie peilde een telefoontje van L. waaruit bleek dat hij kort voor de moord in Deventer moest zijn geweest.

Kort na de moord werd op anderhalve kilometer van de woning een mes gevonden dat volgens de politie het moordwapen kan zijn geweest. Een speurhond legde in een 'geursorteerproef' een verbinding tussen L. en het mes. L. zou bovendien een motief hebben gehad. Hij is voorzitter van een stichting die de miljoenenerfenis van de weduwe beheert.

L. heeft steeds zijn onschuld volgehouden en probeert de zaak heropend te krijgen. Hij wordt bijgestaan door Knoops die de twee van Putten vrij kreeg nadat ze jarenlang ten onrechte hadden vastgezeten voor moord.

Knoops kwam met deskundigen op de proppen die verklaren dat het mes, een goedkoop keukenmes, het moordwapen niet kan zijn. Zo is het mes 18,5 centimeter lang, terwijl de steekwonden tien centimeter diep zijn.

Het mes is in februari van dit jaar onderzocht door het Nationaal Forensisch Instituut (NFI) met technieken die tijdens het eerdere onderzoek nog niet beschikbaar waren. Op het mes zijn twee DNA-profielen gevonden die geen van beide overeenkomen met het DNA van de vermoorde.

Diverse deskundigen hebben verklaard dat het vrijwel uitgesloten is dat er geen spoor lichaamsmateriaal van de weduwe op het mes is achtergebleven als ze daarmee vermoord is, zelfs als het grondig is gereinigd na de daad. Ook is het dan een raadsel waar het andere DNA vandaan komt, aldus Knoops. Hij heeft de Hoge Raad gevraagd het DNA op het mes te vergelijken met dat van L.

Knoops vindt gezien het nieuwe DNA-bewijs de weigering van de advocaat-generaal in maart om het proces te heropenen, onbegrijpelijk. 'Er heerst in Nederland een trauma tegen het heropenen van een zaak. Justitie denk steeds in termen van fouten. Daar gaat het helemaal niet om.' De Hoge Raad doet op 8 juli uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden