Mes gaat in de seniorendagen

AMSTERDAM / DEN HAAG - De extra vrije dagen voor ouderen gaan op de schop. Deze dagen maken ouderen duur ten opzichte van jongeren en verkleinen hun kans op werk. Daarom willen de sociale partners hierin snijden. Alleen de vrije dagen en de vrijstellingen voor nachtwerk die ertoe bijdragen dat werknemers gezond hun pensioen halen, blijven bestaan.

©

Het geld dat bespaard wordt, kan worden gebruikt voor maatregelen om werknemers langer te laten doorwerken. Hierover zijn de vakbeweging en de werkgevers het eens geworden in hun onderhandelingen over een akkoord over de verhoging van de pensioenleeftijd. Dat blijkt uit het concept dat in handen is van de Volkskrant.

Naar verwachting zullen de sociale partners binnenkort met hun plannen komen. Vandaag spreken FNV-voorzitter Agnes Jongerius en VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes met minister Kamp (Sociale Zaken, VVD) over de voortgang.

Stijging levensverwachting

Het is de bedoeling dat de AOW- en pensioenleeftijd in 2020 wordt verhoogd naar 66 jaar en daarna wordt gekoppeld aan de stijging van de levensverwachting. Tegelijk zou de AOW-uitkering voortaan jaarlijks verhoogd worden met de daadwerkelijke loonstijging. Dat is waarschijnlijk 0,5 procent meer dan de huidige jaarlijkse verhoging.

Kamp rekende bij zijn aantreden op een akkoord in januari 2011. De discussie is vertraagd door de complexiteit van het onderwerp. Voorzover bekend zal voortaan in ieder geval duidelijker worden gecommuniceerd over de onzekerheid van de hoogte van pensioenuitkeringen. Partijen willen daarnaast afspraken maken over variaties aan 'pensioencontracten' voor de verschillende leeftijdsgroepen, waarbij in het begin van de loopbaan risicovol met mogelijk hoge opbrengsten wordt belegd. En later heel veilig en weinig renderend wordt belegd.

Langer werken
Bij het pakket afspraken willen de sociale partners ook maatregelen nemen om ouderen daadwerkelijk de kans te geven langer door te werken. Nu zijn oudere werknemers extra duur. Niet zozeer omdat ze meer zouden verdienen, of minder productief zouden zijn dan hun jongere collega's, maar door de 'ontziemaatregelen', constateren werkgevers en vakbeweging. Dat blokkeert de mobiliteit van ouderen en vermindert hun kans nieuw werk te vinden.

In veel cao's zijn 50-plussers vrijgesteld van ploegendiensten, avond- of nachtwerk. Minister Donner (Binnenlandse Zaken, CDA) stelde onlangs al voor om dergelijke afspraken voor ambtenaren uit de cao te schrappen. In de meeste cao's krijgen werknemers na hun vijftigste verjaardag 'seniorendagen' of, in de volksmond 'ouwelullendagen'. Dat begint met een enkele extra vrije dag en kan oplopen tot 20 extra vrije dagen voor 60-plussers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden