Merwedebrug op A27 nog weken dicht voor vrachtverkeer wegens slijtage

De Merwedebrug ten westen van Gorinchem is sinds vanmorgen gesloten voor het meeste vrachtverkeer. Dit vanwege geconstateerde haarscheurtjes in de brugconstructie. Voertuigen zwaarder dan 3,5 ton moeten omrijden.

De Merwedebrug bij het onderhoud dat in 2012 geschiedde. Beeld anp
De Merwedebrug bij het onderhoud dat in 2012 geschiedde.Beeld anp

De overbelasting van de brug kwam aan het licht bij onderzoek naar verbreding van de A27. De 55 jaar oude Merwedebrug werd vrijdag al gesloten voor vrachtverkeer van boven de zestig ton. Het besluit werd genomen na een inspectie van de noordkant van de brug, maar na verdere inspectie van de zuidkant afgelopen weekend, bleek de schade aan de hele brug veel ernstiger dan gedacht. Vervolgens is besloten de brug volledig voor het meeste vrachtverkeer af te sluiten.

Haarscheurtjes

Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat is de ijzeren constructie van de brug voortdurend in beweging. Dit komt door de continue belasting, met name door zware voertuigen. Op den duur ontstaat er dan slijtage, waarbij er kleine haarscheurtjes in het ijzerwerk ontstaan. Voor persoonsvervoer is de brug nog wel toegankelijk. Auto's zijn veel lichter en dragen zo veel minder bij aan de slijtage.

Rijkswaterstaat schat dat er iedere dag 95 duizend voertuigen, waarvan 18 duizend vrachtwagens dagelijks over de brug heen rijden. Het heeft een onderzoeksteam ingeschakeld om de brug binnen twee maanden weer voor vrachtverkeer bereikbaar te maken. Ze proberen dit proces te versnellen.

Half miljoen per dag

Omrijden heeft voor de transportsector financiële gevolgen. Transport en Logistiek Nederland (TLN) heeft extra kosten voor logistieke bedrijven geraamd op een half miljoen euro per dag. Dit kan nog oplopen, want kosten die files en het inzetten van extra vrachtwagens met zich meebrengen, zijn nog niet meegerekend. Toch benadrukt de belangenclub dat 'veiligheid voor alles gaat'.

Nog geen handhaving

Volgens het Brabants Dagblad negeren veel vrachtwagens vandaag het ingestelde verbod. Op Twitter staan beelden van vrachtverkeer dat de Merwedebrug oversteekt. Op sommige plaatsen moet Rijkswaterstaat nog verkeersborden plaatsen met het verbod. De politie zal het verbod gaan handhaven, zodra die borden geplaatst zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden