'Merkwaardige capriolen boven Schiphol'

Na zeven incidenten met vliegtuigen heeft Schiphol maatregelen genomen. Maar dat leidt tot meer overlast. Voor de bewoners komt het nooit meer goed....

Nu, als burgemeester van Uitgeest, en dagelijks geconfronteerd met de klachten van zijn bewoners over gebulder, kan hij zich de haren wel uit de kop trekken. Dat alom gepredikte economisch belang lijkt moeilijk te combineren met de rust, en vooral met de veiligheid van de bewoners, stelt hij verontwaardigd vast.

Toen hij dinsdag hoorde van de zeven 'voorvallen' die zich de afgelopen maanden in het luchtruim hebben afgespeeld, werd wederom het bewijs geleverd dat de veiligheid van zijn bewoners kennelijk iets is waar hij zich als enige voor inzet. Want als het aan de luchtvaartsector ligt, loopt het volgens Kroon slecht af met de inwoners van Uitgeest.

Zeven keer naderden in de periode vanaf november tot begin 2004 vertrekkende vliegtuigen elkaar te dichtbij, zo heeft de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) laten weten aan de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, Melanie Schultz van Haegen. Tegelijkertijd startende toestellen vanaf de Zwanenburgbaan en Polderbaan leidden tot 'veiligheidsrisico's'. Zonder overleg werden in november en december de vliegroutes aangepast, waardoor vervolgens de toegestane hoeveelheid vliegtuiglawaai werd overschreden.

Kroon, net als elke burgemeester verantwoordelijk voor de veiligheid in zijn gemeente, is zich doodgeschrokken van deze mededeling - vooral omdat onduidelijk is wat er precies is gebeurd. Wat er zich boven zijn gemeente heeft afgespeeld, weet hij niet en nadere informatie hierover blijft uit.

Bewoners hadden hem wel al eerder benaderd over 'merkwaardige capriolen' in de lucht. Vliegtuigen zouden elkaar maar net aan hebben kunnen ontwijken. Maar Kroon is hierover zelf op geen enkele 'fatsoenlijke' manier gewaarschuwd. Evenmin als de andere al even verontwaardigde burgemeesters in de regio. De gemeentebestuurders hebben over de zeven incidenten opheldering gevraagd aan de LVNL. Kroon is ontstemd en vooral ongerust en zegt 'met een groot machteloos gevoel' rond te lopen.

In een boze brief aan staatssecretaris Schultz van Haegen stelt hij voor om nooit meer dan twee vliegtuigen tegelijkertijd te laten starten vanaf de Polderbaan en de Zwanenburgbaan. 'Dit geringe capaciteitsoffer zou toch voor de veiligheid van mijn inwoners gebracht mogen worden', aldus Kroon in de brief.

Na de heisa rond de rekenfout vreest hij dat opnieuw het belang van de luchtvaartsector zal prevaleren. 'De regels zullen wel weer worden aangepast. Mijns inziens kan dit niet langer zo. Ik vind dat er geen enkele concessie meer gedaan kan worden. Het moet nu echt stoppen. Schiphol moet leven met zijn beperkingen . Zeven incidenten in zo'n korte tijd is niet niks. Ik zou het erg vinden als we dit zo maar laten passeren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden