Merkels 'Robin Hood Tax' zal bij Cameron geen kans maken

LONDEN - 'Europa spricht jetzt Deutsch!' Dat waren enkele dagen geleden de woorden van CDU-fractievoorzitter Volker Kauder. Tijdens zijn ontmoeting met Angela Merkel in Berlijn zal David Cameron vandaag een andere taal spreken: thatcheriaans. 'No, no, no,' gaat de Britse premier antwoorden op het verzoek mee te doen aan de door Frankrijk en Duitsland voorgestelde Tobin Tax.


Deze belasting op financiële transacties zal één van de grote twistpunten worden tijdens het tweedaagse overleg tussen Cameron en Merkel. Als financieel centrum van Europa zal Londen hard worden getroffen door een heffing van 0,1 procent op de handel in aandelen en obligaties, en 0,01 procent op derivaten. Volgens het Adam Smith Institute zal deze 'Robin Hood Tax' het Verenigd Koninkrijk bijna 30 miljard euro kosten. Bovendien dreigen derivatenhandelaren te vertrekken naar Amerikaanse en Aziatische markten. Minister van Financiën George Osborne noemt het een 'belasting op pensioenen', terwijl Cameron beweert dat het net zoiets is als het invoeren van een 'kaasbelasting' in Frankrijk.


Naast financiële heeft Cameron ook politieke bezwaren. De Conservatief voelt er weinig voor om via deze omweg mee te betalen aan het bestrijden van de crisis in de eurozone. Bovendien komt de heffing op de Britten over als een strafmaatregel voor de rol van de Londense City bij het ontstaan van de kredietcrisis en de daaropvolgende problemen in Zuid-Europese eurolanden. Niet alleen de Conservatieven zijn fel tegen, maar ook de Europees ingestelde Liberaal-Democratische coalitiepartner. Gewone Britten lijken minder moeite te hebben met de naar de Amerikaanse econoom James Tobin genoemde belasting, die de steun geniet van George Soros en Bill Gates, alsmede van Britse bekendheden als Sienna Miller, Emma Thompson en kerkvader Rowan Williams.


Merkel vindt de houding van haar Britse collega 'egoïstisch'. Cameron heeft al de nodige irritatie gewekt door als beste stuurman aan wal te staan en aan te dringen op ingrijpen van de Europese Centrale Bank (ECB). Wat dat laatste betreft, zal de repliek van Merkel 'Nein, nein, nein' luiden. Ze kan daarbij wijzen op steun vanuit Londen. Gouverneur Mervyn King van de Bank of England verklaarde enkele dagen geleden dat de ECB geen politiek instrument moet zijn, zoals zijn bank vroeger was.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden