NieuwsPartijleiderschap CDU

Merkels bondgenoot Annegret Kramp-Karrenbauer volgt haar op als partijleider van CDU

Annegret Kramp-Karrenbauer wordt de opvolger van Angela Merkel als partijleider van de christendemocratische CDU. Zij werd vrijdag in de tweede ronde door het congres van de CDU gekozen, nadat Merkel met een emotionele rede afscheid had genomen. Merkel, die 18 jaar aan het roer van de CDU stond, blijft wel aan als bondskanselier.

Annegret Kramp-Karrenbauer Beeld REUTERS

De verkiezing van Kramp-Karrenbauer is goed nieuws voor Merkel. ‘AKK’, zoals ze ook wel wordt genoemd, is een beschermeling van de bondskanselier en zal zich aan haar lijn vasthouden. Als de CDU voor haar voornaamste rivaal Friedrich Merz had gekozen, zou Merkel rekening hebben moeten houden met veel meer tegenspel. Merz werd in 2002 door Merkel aan de kant gezet als fractieleider van de CDU/CSU in de Bondsdag. Hij kreeg slechts 35 minder stemmen dan Kramp-Karrenbauer.

De 64-jarige Merkel heeft laten weten dat zij haar volle ambtstermijn, die tot 2021 loopt, wil uitzitten. Het ziet er naar uit dat Kramp-Karrenbauer dan de lijsttrekker van de christendemocraten zal worden en daarmee mogelijk Merkel ook als bondskanselier zal opvolgen.

Angela Merkel zwaait naar haar partijgenoten op het partijcongres van de CDU.Beeld AFP

Wir schaffen das

Onder Merkels leiding is de partij steeds meer naar het politieke midden opgeschoven. Haar regering besloot de dienstplicht af te schaffen, versneld alle kerncentrales in Duitsland te sluiten en het homohuwelijk toe te staan. Maar met haar besluit om in 2015, onder het motto 'Wir schaffen das’, de deuren open te zetten voor honderdduizenden vluchtelingen uit Syrië, kreeg ze veel kritiek te verduren. 

In 2013 haalden de CDU en de Beierse zusterpartij CSU samen nog 41 procent van de stemmen, maar de afgelopen tijd hebben de twee partijen flinke klappen gekregen. Veel kiezers zijn overgelopen naar de Groenen of naar de rechtse Alternative für Deutschland.

Merkel herinnerde er in haar afscheidsrede aan dat de CDU er in 2000 nog slechter voor stond, toen zij het roer overnam van Helmut Kohl. Die was destijds verwikkeld in een schandaal rond de financiering van de partij. ‘We maken nu uitdagende tijden mee, geen twijfel aan. Maar 18 jaar geleden stonden we met de CDU voor een beslissend moment. Toen hebben we het hoofd koel gehouden. Dat hebben we iedereen laten zien.’

Ze verdedigde haar besluit om de grenzen open te zetten voor oorlogsvluchtelingen. ‘Op dergelijke moeilijke momenten mogen we onze waarden als christendemocraten niet vergeten'. Ze keerde zich tegen het oprukkende nationalisme in de wereld. ‘In tijden zoals nu zullen we onze liberale opvattingen en onze manier van leven verdedigen,  zowel hier als in het buitenland’, zei de bondskanselier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden