Merkel zegt hulp toe na watersnood

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft 100 miljoen euro toegezegd voor hulp aan mensen in de overstroomde gebieden in haar land. Zij maakte dinsdag een ronde, waarbij ze als eerste naar de zwaargetroffen stad Passau ging. De oude binnenstad en een groot deel van het centrum zijn overstroomd.

VAN ONZE BUITENLANDREDACTIE

AMSTERDAM - Na een helikoptervlucht boven Beieren liet ze weten verrast te zijn door de ernst van de situatie. 'Dit is niet zo maar een één-keer-in-de-honderd-jaar-gebeurtenis, dit is enorm.'

Voor Merkel spelen in dit verkiezingsjaar ook politieke motieven een rol. Met haar snelle komst en royale hulp volgt zij het voorbeeld van haar voorganger Gerhard Schröder die in het verkiezingsjaar 2002 ook met grote overstromingen werd geconfronteerd. Door krachtig op te treden wist hij zijn toenmalige rivaal Edmund Stoiber, die traag van vakantie terugkeerde, het nakijken te geven.

Voorlopig draait het niet om de politiek, maar om de strijd tegen het water. Het Duitse leger wordt massaal ingezet - duizenden soldaten zijn naar de overstroomde gebieden gedirigeerd. Alleen al in het zuiden en oosten is de schade aan straten en spoorwegen opgelopen tot ruim 100 miljoen euro, aldus minister van Verkeer Peter Ramsauer. Exacte bedragen kon hij niet noemen. 'Pas wanneer het water weer weg is, kun je de schade zien.' Elke kilometer snelweg die moet worden gerepareerd, zou rond de 5 miljoen euro kosten.

In de zuidwestelijke deelstaat Baden-Württemberg heeft de wateroverlast inmiddels drie levens geëist. Volgens officiële opgaven van de deelstaat is een van hen een brandweerman. Grote delen van de deelstaat hebben te maken met de gevolgen van buiten hun oevers tredende rivieren.

In de centrale deelstaat Saksen-Anhalt laten de autoriteiten 10 duizend mensen evacueren uit de plaats Bitterfeld-Wolfen. Een nabijgelegen meer staat op het punt te overstromen. De autoriteiten kunnen niet inschatten met hoeveel geweld het water uiteindelijk de straten van de plaats in zal stromen. Dus zijn de inwoners uit voorzorg geëvacueerd.

In de centrale deelstaat Thüringen dreigt het plaatsje Ziegenrück te overstromen omdat een dam moet worden opengezet. Energiebedrijf Vattenfall zag zich al genoodzaakt de Bleilochtaldam deels open te zetten. Door de hoge waterstand dreigt die over te lopen. Het openzetten van de waterkering zorgt stroomafwaarts voor problemen.

De chef van de brandweer van Beieren eist hoge boetes voor de ramptoeristen die zich komen vergapen aan de overstromingen die grote delen van Duitsland teisteren. Die lopen brandweer en politie vaak in de weg. 'Als duidelijk is dat hij 2.000 à 3.000 euro boete moet betalen, zal de kijklustige zich misschien nog even achter het oor krabben', aldus de brandweercommandant. De politie stuurt nu al mensen weg, maar door het dreigen met hoge boetes worden die bevelen 'nadrukkelijker'. De auto's van ramptoeristen staan geregeld in de weg.

De overstromingen in Duitsland, Tsjechië, Polen en Oostenrijk hebben in totaal inmiddels aan twaalf mensen het leven gekost.

Ook in Oostenrijk speelt het verkiezingsjaar op de achtergrond mee. Kanselier Werner Faymann, die in september aan de macht hoopt te blijven, maakte net als Merkel een ronde langs overstroomde gebieden. De bezuinigingen die zijn regering moet doorvoeren zullen de hulp niet in de weg staan, zo verzekerde hij tijdens een persconferentie in Wenen, waar de Donau dinsdag zijn hoogste punt bereikte.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden